fredag 6 december 2013

Dagens recept: Revbensspjäll

DAGENS RECEPT 13-12-06

REVBENSSPJÄLL

Revbensspjäll hör till den traditionella julmaten och brukar inte saknas på något julbord. Gott att servera som ensamrätt någon av juldagarna med brunkål eller rödkål eller bara en stor skål med kålsallad och potatis.

4 - 5 portioner

1 1/4 - 1½ kg revbensspjäll, tjockskuret
2 - 3 tsk salt
1 tsk ingefära
½ tsk vitpeppar
½ tsk nejlikor

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats av kryddorna.


Sätt ugnen på 175°.

Lägg revbensspjället på ett galler i en långpanna. Blanda samman alla kryddorna och gnid in revbensspjället med kryddblandningen. Stek revbensspjället i ugn vid 175° ca 1 timme. Ös det någon gång med den sky som bildas i långpannan. Öka värmen till 200° och stek spjället ytterligare ca 30 minuter eller tills det fått fin färg och verkar genomstekt. Pröva med sticka. Den köttsaft som sipprar ut ska vara klar.

Skär upp revbensspjället längs revbenen i jämna bitar. Vispa ur långpannan med litet hett vatten. Sila upp skyn och servera den till.

Servera revbensspjället med äppelmos eller kokta äppelhalvor, katrinplommon och senap.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka


Billigare:
Tunnskuret revbensspjäll är inte så köttigt men är ett billigare alternativ. Marinera det gärna 1 - 3 timmar i en blandning av ½ dl vinäger, ½ dl farin, 1 tsk nejlikor och ½ tsk vitpeppar samt ½ dl olja. Stek sedan som i vårt recept men vid 200°. Stektid 40 - 50 minuter. Pensla under stekningen med marinaden.

Annorlunda:
Du kan steka s k specialstyckat revbensspjäll (kotlettrad som kluvits mitt i den köttiga muskeln) enligt vårt recept. Stektiden blir ungefär densamma men pröva med sticka.

Du kan steka revbensspjäll på ett ugnssäkert fat på en bädd av skurna äpplen och katrinplommon, som fått ligga i vatten någon timme. Stek i övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan inte använda köttermometer när du steker revbensspjäll. Du måste i stället vara noga med att passa tiden och kontrollera när det är färdigt. Stick i det vid den tjockaste sidan och kontrollera att köttsaften som rinner ut är klar. Stektiden beror på hur tjockt spjället är. Ju tunnare, desto snabbare färdigt.

Snitta gärna revbensspjället vid benen innan du steker det. Dels blir det fortare färdigt, dels kan kryddorna tränga in bättre.

Tips och idéer:
En provsticka eller provnål är ett oumbärligt redskap i köket. Med den prövar du om köttet är färdigstekt, om sockerkakan är färdiggräddad eller om potatisen eller grönsakerna är lagom kokta. Den kostar bara ett par kronor och du bör alltid ha den till hands i köket.

Frys in:
Du kan frysa in revbensspjället men du måste förpacka det särskilt väl. Benen vill gärna sticka sönder emballaget. Använd folie och sedan gärna dubbla ytterpåsar av plast. Förvaringstid 2 - 3 månader.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar