lördag 7 december 2013

Dagens recept: Glasmästarsill

DAGENS RECEPT 13-12-07

GLASMÄSTARSILL

Till julens sillbord hör absolut glasmästarsill. Gör den i god tid så den hinner mogna och få fin smak av alla kryddor och lagen. Den håller sig bra i kylskåpet, men lägg tättslutande lock på.

1 sats

3 stora hela salta sillar (1 1/4 kg)

Lag:
3 dl vatten
2½ dl socker
2 1/4 dl ättiksprit

2 morötter
3 rödlökar
1 bit pepparrot, ca 50 g
3 lagerblad
10 - 15 hela kryddnejlikor
10 - 15 hela kryddpepparkorn
10 - 15 hela vitpepparkorn


Skölj och skrapa av sillen. Ta ur den men behåll den hel. Lägg den i rikligt med kallt vatten och låt den ligga 1 dygn. Byt vatten en gång om dagen. Ta upp sillen och låt den rinna av. Torka av den och skär den i jämna bitar.

Koka upp vatten och socker och låt det koka ett par minuter. Låt lagen svalna och tillsätt ättikspriten. Ansa morötter, lök och pepparrot. Skär morötterna och löken i skivor och pepparroten i tärningar. Stöt kryddorna.

Lägg sillen varvvis med kryddor och grönsaker i en kruka eller stor glasburk och häll lagen över. Låt sillen stå helst 3 dygn i kylskåp eller på annan kall plats att mogna.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 dygns blötläggning
Ca 3 dygn i kylskåp


Annorlunda:
Du kan använda urvattnade hela sillfiléer till detta recept om du vill. Behåll skinnet kvar. Lägg in de hela filéerna med kryddor och grönsaker i lagen. Låt dem ligga 1 - 2 dygn. Skär dem inte i bitar förrän du ska servera dem. Lägg upp dem på fat och lägg ihop dem så de ser hela ut. Häll lagen över. Garnera med ny rödlök i skivor och strö gärna över litet krossad kryddpeppar.

Kom ihåg:
Både skinnet och ryggbenet ska vara kvar på sillen när du gör glasmästarsill. Skär sillen tvärs över ryggbenet när du vattnat ur den, i ganska breda bitar.

Hel sill måste du låta ligga i vatten 1 dygn innan du använder den. Sillfiléer behöver bara ligga ca 10 timmar - över en natt.

Kom ihåg att inte koka ättikspriten när du gör lagen till sillen. Ättikan blandar su i sedan lagen svalnat.

Tips och idéer:
Det finns färdiga sillkryddor i påse att köpa för den som vill ha det riktigt bekvämt.

Kryddsmaken kommer fram bäst om du stöter kryddorna grovt i en mortel. Om du använder hela senapsfrön bör de inte stötas. 1 tsk är lagom till denna sats.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar