söndag 8 december 2013

Dagens recept: Julkakor med äpplen

DAGENS RECEPT 13-12-08

JULKAKOR MED ÄPPLEN

De här äppelkakorna är verkligt saftiga och goda. De har blivit en jultradition i många hem och får inte saknas på julens kaffebord.

Ca 30 kakor

200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
3 msk skalad hackad mandel
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

ev äggvita

Fyllning:
2 dl syrligt fast äppelmos


Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt ägget och den hackade mandeln. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned mjölblandningen i smörblandningen och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila i kylskåp eller på annan kall plats 1 - 3 timmar. Ta ut och dela den mitt itu. Kavla ut varje del till en kaka, ca 3 mm tjock.

Ta med mått ut runda kakor. Lägg en klick äppelmos på hälften av kakorna och lägg på andra hälften. Tryck med en gaffel runt kanterna så att de pressas samman. Ta gärna med mått eller skär med kniv ut små kakor och lägg på toppen av de dubbla kakorna. Pensla då ev med litet uppvispad äggvita.

Grädda kakorna i ugn vid 175° i ca 10 minuter. Öka värmen till 200° och grädda kakorna ytterligare ett par minuter. Servera kakorna varma eller ljumma med litet vispad grädde eller glass eller enbart till kaffe eller te.

Ca 20 minuter att förbereda
1 - 3 timmar för degen att vila
Ca 12 minuter/plåt att grädda


Annorlunda:
Kläm ut hälften av degen i smorda mandelmusselformar eller små släta muffinsformar. Lägg i äppelmos och lägg på ett lock av degen. Tryck till den väl i kanterna. Grädda kakorna i ugn vid 175° ca 15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt dem svalna lätt. Stjälp sedan försiktigt upp dem.

Byt ut mandeln mot havregryn. Smaksätt med rivet citronskal, ca 1 msk är lagom. I övrigt som i vårt recept.

Fyll kakorna med rårivna äpplen blandade med litet socker och rivet citronskal. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Eftersom de här kakorna innehåller äppelmos är de inte hållbara för någon längre tid. Lägg dem i burk med tättslutande lock och förvara dem svalt och mörkt. Ca 1 vecka bör de hålla sig men de blir något fuktiga i botten p g a moset.

Det kan vara gott att smaksätta degen med stött kardemumma i stället för med mandel. 1 tsk är lagom till vårt recept.

Tips och idéer:
Du kan baka dessa äppelkakor med djupfryst smördeg i stället för med vår deg. Kavla ut degen lätt och ta ut kakor med mått. Fyll med äppelmos. Pensla kanterna med äggvita annars blåser kakorna upp för mycket och fyllningen rinner ut på plåten under gräddningen.

Frys in:
De här kakorna går utmärkt att frysa in. Förpacka dem väl i burkar med tättslutande lock. Lägg smörpapper eller folie mellan varje lager. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar