måndag 9 december 2013

Dagens recept: Rödkål och Brunkål

DAGENS RECEPT 13-12-09

RÖDKÅL OCH BRUNKÅL

Julens kålrätter är både många och goda. Rödkål, brunkål och långkål är bara några av de många varianter som förekommer. Servera dem till skinka och revbensspjäll och krydda på olika sätt.

4 - 6 portioner

Rödkål:
1 1/4 kg rödkål
2 gula eller röda lökar
2 syrliga äpplen
2 msk smör eller margarin
2 msk sirap
2 msk vinäger
2 msk svart vinbärssaft
2 krm malda nejlikor
några hela kryddpepparkorn
skinkspad, ca 1 dl
ev salt

Brunkål:
1 1/4 kg vitkål
3 msk smör eller margarin
3 msk sirap
1 msk farin
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
några hela kryddpepparkorn
2 - 3 dl skinkspad


Rödkål:

Dela kålhuvudet. Skölj och strimla det. Skala och tunnskiva lök och äpplen. Fräs upp kål, lök och äpplen i matfett i en tjockbottnad gryta. Tillsätt sirap, vinäger och svart vinbärssaft. Krydda och späd med litet skinkspad. Låt kålen långsamt eftersteka på svag värme under lock 1 - 1 1/4 timme eller tills kålen är mjuk och har smält ihop. Rör i den då och då. Smaksätt ev med salt - det beror på hur salt skinkspadet är. Servera.

Brunkål:

Skölj kålhuvudet och skär det i grövre strimlor eller bitar. Bryn kålen, litet i sänder, i matfett i en stekpanna. Lägg efterhand över den i en gryta. Tillsätt sirap, farin, salt och kryddor och späd med skinkspad. Låt kålen sakta eftersteka på svag värme under lock ca 1 timme eller tills den är mjuk. Rör i den då och då så att den inte bränns. Smaksätt ev med mer kryddor.

Ca 25 minuter att förbereda
1 - 1 1/4 timme att eftersteka


Enklare:
Du kan låta både rödkål och brunkål eftersteka i ugnen. Bred då ut kålen efter det att du fräst upp respektive brynt den i en långpanna. Späd med skinkspad. Krydda enligt våra förslag. Låt kålen sakta eftersteka i ugn vid 175° drygt 1 1/4 timme eller tills den känns riktigt mjuk och tills det mesta av vätskan har kokat in. Rör i den då och då under efterstekningen. Lägg gärna på ett dubbelt smörpapper mot slutet av stekningen.

Genom att eftersteka kålen i ugn osar den inte så mycket som när du eftersteker ovanpå spisen i gryta.

Kom ihåg:
Du kan smaksätta både rödkål och brunkål på olika sätt. Nypressad citronsaft och rårivet äpple är gott till rödkål. Du kan också smaksätta med litet rödvin eller med gelé av något slag, t o m med litet lingondricka eller äppelmust.

Brunkålen kan du smaksätta med buljongextrakt, litet sellerisalt eller löksalt och ev litet soya.

Tips och idéer:
Det går fort och lätt att strimla rödkål och vitkål om du först skär kålhuvudet i stora klyftor. Strimla sedan med vass kniv inifrån stocken ut mot kanterna. Då får du verkligt tunna fina strimlor.

Ju tyngre ett kålhuvud känns när du väger det i handen, desto bättre är det till just de här rätterna. Till kåldolmar ska du välja ett kålhuvud som känns lätt och poröst.

Frys in:
Både rödkål och brunkål går utmärkt att laga i förväg och frysa in. Laga gärna stora satser av kålen, den kommer att gå åt. Förpacka väl i små plast- eller glasburkar med tättslutande lock. Fyll dem inte mer än till högst 2/3. Förvaringstid ca 8 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar