tisdag 10 december 2013

Dagens recept: Variation på kalkon

DAGENS RECEPT 13-12-10

VARIATION PÅ KALKON

Kalkon hör julen till och vad kan vara godare eller festligare än en nystekt kalkon med alla tillbehör? Här gör vi en ny variant där vi steker kalkonbröstet för sig och använder resten till en god gryta.

5 - 7 portioner

1 kalkonbröst, styckat av en minikalkon
på ca 4 kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm dragon

4 syrliga äpplen
1 dl apelsinjuice
grovrivet skal av 1 apelsin
några apelsinskivor


Tina kalkonen om den är djupfryst. Det tar ca 1 dygn i rumstemperatur. Skär eller klipp av bröstet med benet kvar från kalkonen. Använd helst en fågelsax eller en stadig kökssax. Använd lår, vingar och ryggben med hals till en gryta.

Lägg kalkonen på galler i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Blanda matfett, salt och kryddor. Gnid in blandningen på kalkonbröstet. Stek kalkonen i ugn vid låg, jämn temperatur, 175 - 200°, ca 1½ timme eller tills kalkonköttet är genomstekt. Pröva med sticka. Den saft som sipprar ut ska vara klar.

Förbered under tiden äpplena. Skär dem i klyftor, de behöver inte skalas. Lägg dem runt kalkonen mot slutet av stekningen. Stänk över apelsinjuice och grovrivet apelsinskal. Ös både kalkon och äpplen med den sky som bildas och öka värmen till 200° de sista 20 minuterna av stektiden.

Gott att servera med kokt eller stekt potatis, en sallad och ev broccoli eller gröna bönor.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka


Annorlunda:
Lägg äppelklyftor blandade med apelsin i tunna skivor under fågeln när du steker den i ugn. Steker du kalkonen hel kan du fylla den med frukten. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också blanda katrinplommon och äppelklyftor med litet salt, ingefära och malda nejlikor. Lägg denna fyllning under kalkonbröstet (eller i fågeln om du steker den hel). I övrigt som i vårt recept.

Vill du ha sås till fågeln vispar du ur långpannan eller fatet med litet buljong (från inkråmet) och silar det. Koka upp det och red av med vetemjöl utrört i litet kallt vatten. Smaksätt med litet apelsin och med litet soya och kryddor. Rör ned litet crème fraîche eller grädde när såsen är färdig.

Kom ihåg:
Det tar lång tid att tina en kalkon. Om du tinar den i kylskåp måste du beräkna 2 dygn. I rumstemperatur går det på ca 1 dygn. Du kan också tina kalkonen i vatten, det tar ca 8 timmar. Byt vatten då och då och du ska givetvis tina kalkonen i sin förpackning.

Ta ut påsen med inkråm ur fågeln så snart du kan komma åt den. Skölj inkråmet och sätt på det tillsammans med halsen i lättsaltat vatten med en halv lök och några skivor morot samt några vit- och kryddpepparkorn. Koka det till buljong som du använder i sås, soppor eller grytor.

Tips och idéer:
Örtkryddor av olika slag är gott att krydda kalkon med. Timjan eller mejram går bra, rosmarin, basilika och citronmeliss är andra förslag.

Rökt kalkon i halvor kan du steka som i vårt recept, men den behöver bara 45 - 50 minuter i ugnen för att bli riktigt genomvarm.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in det här kalkonbröstet. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar