onsdag 11 december 2013

Dagens recept: Mandelmusslor

DAGENS RECEPT 13-12-11

MANDELMUSSLOR

Mandelmusslor (mandelformar) hör till de kakor som inte får saknas på julbordet. Av gammal tradition serveras de ofta fyllda med hallonkompott eller djupfrysta hallon och vispgrädde på juldagen som efterrätt. Men vi brukar fylla dem med mosad banan, sylt och grädde och det är så ljuvligt gott!

Ca 40 kakor

250 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
2 dl sötmandel
3 - 4 bittermandlar
1 ägg
4½ - 5 dl vetemjöl


Lägg matfettet i en skål och låt det mjukna. Tillsätt socker och rör sedan matfett och socker ljust och poröst. Skålla sötmandel och bittermandel och skala och mal den. Rör ned den i smörblandningen. Tillsätt ägget och sedan mjölet. Arbeta snabbt samman till en deg och låt den vila ca 1 timme i kylskåp. Smörj formarna och sätt ugnen på 175°.

Ta ut degen ur kylskåpet och dela den i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd och dela varje längd i ca 10 bitar. Kläm sedan ut varje degbit i de smorda formarna. Se till att degen kommer upp ordentligt runt kanterna. Ställ formarna i en långpanna eller på en plåt med kanter, så att de står stadigt under gräddningen och inte glider av plåten.

Grädda ca 10 minuter. Öka ev värmen till 200° och grädda ytterligare ett par minuter. Stjälp försiktigt upp formarna medan de ännu är ganska varma.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 12 minuter/plåt att grädda


Annorlunda:
Du kan baka 1 stor eller 2 mindre mandelformar av denna deg. Klä då en smord pajform eller 2 mindre formar med degen. Grädda formen i ugn vid 175° ca 15 minuter eller tills degen är gräddad och har fått fin färg på ytan. Låt kallna i formen. Stjälp inte upp den, den går då lätt sönder, utan fyll den i stället direkt med de bär du väljer. Servera vispad grädde till.

Billigare:
Du kan blanda 2 dl havregryn i degen i stället för sötmandel. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan fylla mandelformarna med glass eller crème fraîche och djupfrysta lätt tinade bär. Har du god krusbärs- eller körsbärssylt i ditt förråd är detta särskilt gott till. Hjortronsylt, mylta, eller åkerbärssylt blir en delikatess som kanske några av oss kan festa på.

Fyll inte formarna för tidigt innan du ska servera dem. Då mjuknar de snabbt och blir inte så goda och spröda som de bör vara. Enklast är att var och en fyller sina formar vid bordet.

Tips och idéer:
Det är viktigt att du smörjer formarna väl när du bakar mandelmusslor. Pensla dem med smält smör eller margarin och se till att matfettet kommer in i vecken på formarna.

Låt formarna stå en stund sedan du tagit ut dem ur ugnen innan du stjälper upp dem. Då håller de bättre ihop.

Låt kakformarna bli kalla innan du klämmer ny deg i dem om du bakar i omgångar.

Frys in:
Mandelformar går fint att frysa in. Förpacka dem försiktigt i en stadig burk eller ask med tättslutande lock. Lägg dem i lager med smörpapper eller ännu hellre en bit kartong mellan varje lager. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar