torsdag 12 december 2013

Dagens recept: Lutfisk

DAGENS RECEPT 13-12-12

LUTFISK

Lutfisk med tjock, blank sås eller med härligt smält smör och goda kryddor är ett måste på de flesta julbord. Bra mat också som balans mot allt det feta vi annars lätt äter för mycket av.

4 portioner

1 3/4 kg lutfisk
1½ msk salt

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Om du använder djupfryst lutfisk, så låt den tina lätt. Vattna ur den - du kan lägga den djupfrysta fisken direkt i kallt vatten. Använder du vacuumförpackad lutfisk eller färsk, som du köper direkt i fiskaffär, brukar den inte behöva vattnas ur. Men fråga i butiken.

Smörj ett ugnssäkert fat och lägg fisken på fatet med skinnet nedåt. Strö saltet så jämnt som möjligt över fisken. Täck fatet med dubbelt smörpapper och koka fisken i ugn vid 225° ca 45 minuter. Häll någon gång under kokningen bort det vatten som bildas på fatet.

Häll av resten av vattnet och servera fisken, gärna med kokt potatis, tjock vit sås eller smält smör, gärna ärter och vit- eller kryddpeppar eller senap.

Ca 5 minuter att förbereda
6 timmar - 1 dygn att blötlägga
Ca 45 minuter i ugnen


Annorlunda:
Det är alltid enklast att koka lutfisken i ugn. Den kräver då ingen passning och det är liten risk att den "kokar bort" om den är väl urvattnad. Men du kan också koka lutfisken ovanpå spisen. Välj då en gryta av rostfritt stål eller ev en emaljerad gryta. Använd inte aluminium.

Lägg fisken i grytan. Strö över salt och stänk över litet vatten, 3 - 4 msk bara. Låt fisken sjuda upp och sedan sjuda på svag värme under tättslutande lock ca 25 minuter. Ta försiktigt upp fisken med en hålslev och lägg den på ett varmt fat. Servera som i vårt recept.

Kom ihåg:
Förr lutade man ofta sin lutfisk själv till julen. Men det krävde både tid och bra förvaringsutrymmen. På Anna-dagen skulle fisken läggas i vatten. I dag köper vi fisken färdig. Lutfisk säljs dels i lösvikt, dels vacuumförpackad, dels djupfryst. Vilket du väljer är en smakfråga. Priset varierar mycket litet.

Lutfisk bör vattnas ur ordentligt. I de flesta fall är fisken redan urvattnad när du köper den. Men vill du ha extra fast lutfisk bör du själv vattna ur den några timmar eller längre. Byt vatten ett par gånger.

Tips och idéer:
Var och en har sitt alldeles eget sätt att äta och krydda lutfisk. Några vill ha vit- eller svartpeppar, andra kryddpeppar, andra senap, en del vit sås eller smält smör. Sätt därför fram olika kryddor, gärna en liten mortel att stöta kryddpeppar i eller en kryddkvarn att mala peppar i. Gärna också grovt salt som är särskilt gott till lutfisk.

Frys in:
Rester av kokt lutfisk går fint att frysa in. Frys den i såsen, om du gjort vit sås. Lägg den i en glasform eller plastburk. Folieformar är inte bra till lutfisk. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.




1 kommentar: