fredag 13 december 2013

Dagens recept: Lätt rödbetssallad

DAGENS RECEPT 13-12-13

LÄTT RÖDBETSSALLAD

För den som inte tål sillsallad eller tycker att sillsalladen kan bli litet väl stark - framför allt barnen - bjuder vi här i stället en sallad med rödbetor, ägg, grönt och potatis. En mild dressing gjord på gräddfil och litet senap passar bra till.

4 portioner

4 medelstora kokta potatisar
6 - 8 hela inlagda rödbetor
eller 1 burk strimlade inlagda
4 hårdkokta ägg
salladsblad
4 msk finhackad ättiksgurka
2 finhackade syrliga äpplen
klippt grönt, t ex persilja

Dressing:
2 dl gräddfil
1 - 1½ msk senap
2 msk klippt persilja

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.


Skär potatisen i tärningar. Strimla rödbetorna. Skala och hacka de hårdkokta äggen. Skölj och strimla salladen och blanda samman ättiksgurka och äpplen. Lägg salladen på ett stort fat. Lägg rödbetorna som en krans runt salladen på fatet.

Fyll "hålet" med de hackade äggen. Lägg potatistärningar och ättiksgurke/äppelblandningen runt om rödbetorna. Strö över litet klippt grönt.

Blanda samman dressingen och servera den till salladen. Strö gärna litet extra klippt persilja över dressingen.

Ca 20 minuter att tillaga


Annorlunda:
Gör en salladssås av 2 msk vinäger, 3 msk olja, 2 msk vatten och 1 msk senap i stället för salladssås med gräddfil. Häll den över alla ingredienserna och låt salladen stå kallt ½ - 1 timme, så att såsen hinner dras in i salladen.

Blanda i 2 inlagda sillfiléer, skurna i små tärningar, och smaksätt med litet rödbetsspad. Servera gärna vår sås till salladen.

Kom ihåg:
Inlagda rödbetor färgar lätt av sig på andra ingredienser i en sallad. Lägg därför inte samman salladen förrän strax innan den ska serveras.

Det finns rödbetor både i tärningar och i strimlor att köpa färdiga på burk. Om du inte själv har kokat in rödbetor till jul så är dessa konserver ett bra, bekvämt och ganska billigt alternativ.

Tips och idéer:
Det går fort och lätt att "hacka" hårdkokta ägg om du lägger dem i en djup tallrik när du skalat dem. Dela dem och hacka dem sedan med en gaffel. Tärningarna blir inte så jämna och fina, men duger alldeles utmärkt till en sallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar