lördag 14 december 2013

Dagens recept: Chokladkakor i långpanna

DAGENS RECEPT 13-12-14

CHOKLADKAKOR I LÅNGPANNA

Att grädda kakor i långpanna är bekvämt och går fort. För många är just det sättet det bästa - man slipper kavla och ta ut kakor med mått. Har man trångt i köket är det verkligen en bra lösning.

Ca 60 kakor

150 g smör eller margarin
2 dl socker
1 dl farin
2 msk sirap
3 msk kakao
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bakpulver
2 dl grovt hackade nötter
3 ägg
6 dl vetemjöl


Smält matfettet och låt det svalna lätt. Lägg socker och farin i en skål och häll på sirapen. Häll över matfettet och rör kraftigt en stund så att blandningen blir porös. Tillsätt kakao, nejlikor, bakpulver och nätter och rör ned äggen, ett i sänder. Rör till sist i mjölet.

Bred ut smeten i en smord långpanna till ett jämnt lager. Grädda i ugn vid 175° 20 - 25 minuter eller tills kakan pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka. Låt kakan svalna av och skär den sedan i jämna, fyrkantiga bitar.

Ca 20 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grädda


Annorlunda:
Du kan smaksätta smeten med 1 - 1½ dl finhackade russin eller fikon eller finstrimlade dadlar. Du kan också smaksätta med 1 msk pulverkaffe eller 2 - 3 tsk mald kanel eller 1 tsk riven muskot.

Snabbare:
Använd mix till chokladkaka till dessa kakor. Tillsätt nötter och nejlikor som i vårt recept och gärna också sirap. Bred ut smeten i en smord långpanna. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Om du använder bakplåtspapper till långpannan behöver du inte smörja den och inte heller diska den efteråt. Vik papperet så att du får en form med kanter.

Du kan använda honung i stället för socker till de här kakorna.

Du kan använda en sorts nötter eller flera blandade, allt efter tillgång och smak. Stick gärna ned en eller annan hel mandel i smeten när du hällt den i långpannan, det bildar ett fint mönster.

Tips och idéer:
Matnyttiga julklappar är bland det bästa man kan både få och ge. En liten burk med hembakade kakor, ett hembakat vackert julbröd, några saffranskusar, en burk marmelad eller sylt, hemlagad saft i vacker flaska eller hemgjord glögg är några förslag. Allt blir lika uppskattat. Knyt om med röda band och sätt på en vacker, hemtextad etikett.

Frys in:
Du kan frysa in de här kakorna. Enklast är att dela den färdiggräddade kakan i tre eller fyra längder. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Skär dem i bitar efter upptiningen. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar