söndag 15 december 2013

Dagens recept: Lingon-tranbärschutney

DAGENS RECEPT 13-12-15

LINGON-TRANBÄRSCHUTNEY

En verklig delikatess på julbordet är denna chutney gjord på lingon eller tranbär. Den passar lika bra till skinka som till kalkon, anka eller revbensspjäll. Bra att ha ett litet förråd av och plocka fram vid festliga tillfällen.


1 kg lingon eller tranbär
3 - 4 dl vatten
3 dl hackade, urkärnade dadlar
2 dl russin
3 dl socker
2 msk syltad ingefära
eller 1 tsk mald ingefära
6 - 8 hela nejlikor
2 bitar hel kanel
3 msk pressad citron- eller apelsinsaft
2 krm salt


Rensa och skölj lingon eller tranbär. Koka upp vattnet. Använd 3 dl vatten till lingon och 4 dl vatten om du använder tranbär. Tillsätt bären till vattnet, sedan dadlar, russin, socker, ingefära, nejlikor och kanel.

Låt det hela koka upp och sedan sjuda utan lock ca 25 minuter eller tills chutneyn tjocknat och verkar simmig. Rör då och då. Rör ned citron- eller apelsinsaft och salt. Låt allt sjuda någon minut.

Häll upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar. Låt chutneyn svalna något. Bind över burkarna eller paraffinera dem. Förvara svalt och mörkt.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka


Festligare:
Använd rött eller vitt vin i stället för vatten till chutneyn. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Ersätt citron- eller apelsinsaften med litet vinäger, ca 1½ msk är lagom till denna sats.

Använd farin i stället för vanligt socker till detta recept. I övrigt som i vårt recept.

Billigare:
Uteslut dadlarna och öka i stället mängden russin till 4 dl.

Snabbare:
Koka chutneyn på färdig lingonsylt eller på rårörda lingon i stället för färska (om du inte har sparat bär i frysen). Kom då ihåg att inte koka för länge, då kan lingonen bli beska.

Kom ihåg:
Om du inte har bra kalla förvaringsutrymmen måste du paraffinera burkarna med chutneyn. Den kan annars lätt mögla. Har du plats i din frys går det också bra att frysa chutneyn, men kom då ihåg att inte fylla burkarna mer än till 2/3.

Tranbär är torrare och har inte samma kraftiga smak som lingon. Numera kan vi köpa importerade tranbär som konserv - både som sylt och dricka. Man blandar också tranbär i många av våra inhemska konserver.

Du kan blanda 2 - 3 syrliga klyftade äpplen i chutneyn och ev minska på mängden dadlar något.

Tips och idéer:
Detta blir också en festlig och uppskattad julklapp. Fyll chutneyn på små burkar eller geléglas och bind över dem. Ge gärna tips om vad mottagaren kan servera chutneyn till på en liten vidhängande etikett.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar