måndag 16 december 2013

Dagens recept: Frisk kålsallad

DAGENS RECEPT 13-12-16

FRISK KÅLSALLAD

Den här salladen är en fin blandning av kål, äpple, selleri och kryddor. Det är kombinationen av flera kålsorter som gör den så fin i smaken, men kom ihåg att kålen måste vara finstrimlad - då blir salladen saftigast och godast.

4 portioner

1 klyfta vitkål, ca 300 g
1 klyfta rödkål, ca 400 g
2 syrliga äpplen
1 bit rotselleri, ca 75 g

Salladssås:
2 msk vinäger, gärna äppelcidervinäger
2 msk matolja
2 msk vatten
2 msk pressad apelsinsaft
2 krm stött kryddpeppar
2 krm vitpeppar

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.

Skölj kål och äpple. Skala och skölj rotsellerin. Låt allt rinna av väl. Strimla kålen mycket fint med en vass kniv. Börja vid rotstocken och strimla utåt kanterna. Råriv äpple och rotselleri. Blanda kål, äpple och selleri.

Blanda samman salladssåsen. Häll den över salladen och låt den stå i kylskåp 1 timme, gärna längre, innan du serverar den. Då hinner den dra åt sig såsen med kryddorna.

Gott att servera till skinka, revbensspjäll, köttbullar eller andra köttfärsrätter och kassler.

Ca 25 minuter att tillaga
Ca 1 timme i kylskåp


Annorlunda:
Blanda salladen som i vårt recept men sätt också till 1 liten burk krossad, lätt avrunnen ananas. Minska mängden salladssås till hälften. Uteslut apelsinsaften och vattnet och ta i stället ananasspad.

Du kan också blanda litet finhackad röd eller gul lök eller finstrimlad purjolök i salladen. Bladselleri/blekselleri går bra att använda i stället för rotselleri. Rikligt med klippt eller finhackat grönt gör salladen ännu godare och nyttigare.

Kom ihåg:
Använd syrliga friska äpplen till salladen. Om du väljer äpplen som är söta kan du öka mängden till 3 stycken i salladen. Blanda då gärna 1 msk extra apelsinsaft i såsen.

Om äpplena har tunt skal behöver du inte skala dem till salladen.

1 medelstort äpple väger ca 125 g. 1 medelstort vitkålshuvud väger ca 1 3/4 kg. 1 medelstort rödkålshuvud väger ca 2 kg.

Tips och idéer:
Om du har hushållsmaskin kan du snabbt och lätt antingen riva eller finstrimla kålen i den. Salladen blir då litet mosigare och kålsmaken kan bli en aning starkare.

Frys in:
Om du har köpt hem mycket rödkål eller vitkål kan du strimla den och förvälla den lätt i vatten ca 4 minuter. Spola av den med kallt vatten. Låt den rinna av väl och frys den för att använda till sallad eller grytor. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar