lördag 2 november 2013

Sparreholms succérätt

SPARREHOLMS SUCCÉRÄTT

Receptet har Margareta Wachtmeister fått av sin mamma, grevinnan Ann född Dickson, som ofta bjöd på rätten. Taget ur boken "Mat och miljö från slott och herresäten" av Gunilla Wärle.

6 personer

Ca 400 g spaghetti
1 liten gul lök
salt
1 msk smör
ca 1 dl riven parmesanost

Hummerstuvning:
3 kokta humrar
2 - 3 dl vatten
100 g smör
(1½ dl konjak)
2 - 3 msk vetemjöl
3 dl tjock grädde
salt, vitpeppar

Champinjonstuvning:
500 g färska champinjoner
1 - 2 msk smör
2 dl tjock grädde
salt, vitpeppar


Gör först stuvningarna. Rensa humrarna och lägg köttet åt sidan. Ta ur klorna försiktigt till garneringsbitar. Det övriga innanmätet utom magsäck och tarmar kokas i litet vatten 15 - 20 minuter. Sila sedan spadet.

Stöt skalen i en mortel tillsammans med smöret. Fräs det i en panna. Häll ev på litet konjak och bränn av. Häll i spadet och låt skalen koka sakta 10 - 15 minuter. Sila bort skalen. 

Rör ut mjölet i grädden och vispa ned det i spadet. Låt det koka sakta 10 - 20 minuter. Avsmaka med salt och peppar.

Rensa champinjonerna och skär dem i grova bitar. Fräs dem i smöret och låt svampspadet koka in. Krydda lätt med salt och peppar. Rör i grädden och låt allt sakta koka ihop tills det tjocknar.

Koka spaghettin - inte för mjuk - med en liten lök. Sila bort vattnet och rör i smör och parmesan. Lägg ned hummerköttet i kastrullen med hummerstuvning och hetta hastigt upp den. Den får inte koka länge.

Lägg spaghettin på ett uppvärmt fat. Häll över den heta champinjonstuvningen och ovanpå den hummerstuvningen. Garnera med köttet från klorna, ett par skal och ev grön sparris. Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar