lördag 2 november 2013

Dagens recept: Fransk gryta

DAGENS RECEPT 13-11-02

FRANSK GRYTA

Den här franska grytan doftar härligt av kryddor och grönsaker och är ett mellanting mellan soppa och den gryta som vi är vana vid.

4 portioner

200 g bogfläsk
1 msk olja
2 msk äkta soya
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
6 krossade svartpepparkorn
1 l grönsaksbuljong
4 medelstora potatisar
6 små lökar
2 morötter
½ rotselleri
2 tomater
salt, peppar
1½ dl grovhackad persilja


Skär köttet i tärningar, ca 2 x 2 cm. Hetta upp oljan i en stor stekgryta och bryn köttet lätt. Häll i soya, pressad vitlök, kryddor och buljong. Låt det hela koka på svag värme ca 10 minuter.

Skala under tiden potatis, lök, morötter och selleri. Skär allt, utom lökarna, i ganska stora bitar. Tillsätt potatisen till grytan och låt koka ca 5 minuter. Tillsätt då lök, morot och selleri. Låt allt koka på svag värme ytterligare ca 20 minuter.

Skär tomaterna i klyftor och lägg dem i grytan några minuter innan rätten beräknas vara färdig. Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan.

Servera ur djupa tallrikar och duka med sked, kniv och gaffel. Gott att servera med bröd att suga upp den goda såsen med.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka


Annorlunda:
En handfull gröna ärter, några små blomkålsbuketter eller en purjolök, skuren i bitar, är också mycket gott i grytan.

Enklare:
Skär potatisen i mindre bitar och dela lökarna mitt itu. Ersätt övriga grönsaker/rotsaker med en påse djupfrysta grönsaker som får koka med de sista 10 minuterna. I övrigt enligt receptet.

Kom ihåg:
Tänk på att lägga ned rotsaker/grönsaker i grytan så att du börjar med dem som har längst koktid - i detta fallet potatisen. Vill du förkorta koktiden kan du från början skära alla ingredienserna i mycket små bitar eller strimlor.

Det är inte helt lämpligt att frysa in den här grytan, då den innehåller potatis. Den blir lätt mosig när du tinar och värmer den.

Tips och idéer:
Det är inte så mycket kött i den här grytan, men den blir ändå mustig och vacker och dessutom näringsrik. Du kan laga grytan av nötkött eller kycklingkött i stället för på bogfläsk, om du så vill. Grönsakerna/rotsakerna kan varieras efter tillgång och smak.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar