fredag 1 november 2013

Dagens recept: Novemberpaj

DAGENS RECEPT 13-11-01

NOVEMBERPAJ

Den här läckra pajen är bakad av en potatissmördeg och det går alldeles utmärkt att "gömma" det som blivit över av söndagssteken under det frasiga deglocket.

1 stor paj

Deg:
1½ dl potatisflingor
4½ dl vetemjöl
½ tsk salt
200 g smör eller margarin
2 dl vatten
ägg till pensling

Fyllning:
3 gula lökar
2 msk smör eller margarin
300 g rester av stek, t ex skinka eller karré
2 hårdkokta ägg
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt, peppar

2 dl kokt, kallt ris


Blanda samman potatisflingor, mjöl och salt. Tillsätt mjukt matfett och nyp ihop degen med fingertopparna eller hacka samman den med hjälp av kniv. Tillsätt vattnet. Ställ degen svalt att vila ca 30 minuter.

Gör fyllningen. Skala och finhacka löken. Fräs den ljusbrun i matfett i en stor stekpanna. Skär köttet i tärningar. Hacka äggen och blanda ned kött och ägg i stekpannan. Låt blandningen bli varm. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och låt koka upp. Tillsätt mjölken och koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kavla ut hälften av degen direkt på bakplåtspapper på plåt. Bred kokt ris över degplattan och bred sedan fyllningen över. Lämna en fri kant på ca 2 cm runt om. Vik upp kanten. Kavla ut resten av degen och täck fyllningen. Nagga degen med en gaffel. Pensla med ägg och grädda i 225° ca 30 minuter.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila
Ca 30 minuter att grädda


Annorlunda:
Har du överbliven kall, kokt potatis kan du använda den till pajdegen. Mosa eller mal ca 250 g potatis till en jämn blandning. Rör samman potatisblandningen med 250 g rumsvarmt matfett och rör till sist ned 250 g vetemjöl. Blanda allt till en smidig deg och ställ den svalt ca 1 timme. I övrigt som i vårt recept.

I stället för att göra en paj med både botten och lock kan du göra en med enbart lock. Tillred då ½ sats potatissmördeg enligt receptet. Gör fyllningen och tillsätt 1 dl crème fraîche till den färdigkokta fyllningen. Blanda också det kokta riset i fyllningen. Häll fyllningen i en smord pajform. Kavla ut degen till en tunn platta, litet större än formen, och lägg den som ett lock över fyllningen. Tryck till runt kanterna. Nagga deglocket med en gaffel, pensla med ägg och grädda ca 20 minuter i 225°.

Kom ihåg:
Om du vill kan du garnera pajen med överblivna degremsor, som du lägger i något vackert mönster.

Både potatisflingor och potatismospulver kan användas i degar till pizzor, pajer och piroger. Även i köttfärssmet kan du blanda flingor, pulver eller färdigt mos till lagom konsistens.

Tips och idéer:
Den fyllning vi föreslagit i vårt recept kan även användas som fyllning i paprikahalvor, urgröpta tomater eller som fyllning i en omelettrulle. Om du utesluter det kokta riset kan du späda fyllningen till lagom konsistens med buljong och servera som sås till spaghetti eller makaroner.

Frys in:
Pajen går fint att frysa in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar