PARADEISBRATEN
Paradisstek på österrikiskt vis
6 - 8 portioner
1½ kg benfri enkelbiff
salt, peppar
1 tsk paprikapulver
50 g smör
2 små gula lökar
3/4 kg tomater
3/4 dl rödvin
1 citron
några grova persiljestjälkar
några timjankvistar
Bind upp köttet och torka av det väl med hushållspapper. Hetta upp smöret i en stekgryta och bryn köttet väl på alla sidor. Ta upp det ur grytan.
Skala lökarna och skiva dem tunt. Flå tomaterna och skär dem mitt itu. Låt löken bli gyllene i stekfettet. Tillsätt tomater och vin och dofta över paprikan. Rör om.
Skär en eller två tunna strimlor av citronens skal med hjälp av en potatisskalare. Bara den gula delen av skalet ska användas. Lägg skalstrimlorna i grytan tillsammans med 1 msk nypressad citronsaft. Salta och peppra efter smak och tillsätt persilje- och timjankvistarna.
Lägg det brynta köttet ovanpå tomatblandningen. Täck grytan med lock och låt steken bräsera på svag värme i ca 1 timme och 15 minuter eller tills den är mör. Lägg köttet på varmt serveringsfat.
Passera tomatblandningen genom en nätsil eller mosa den med elvisp så att den blir en slät puré. Om purén verkar bli för tjock, späd med litet vin eller buljong till lagom konsistens.
Servering: Skär upp köttet i jämna skivor och täck dem med purén.
Djupfrysning: Rätten smakar bäst nylagad.
Variationer:
a) Använd fransyska i stället för enkelbiff.
b) Bräserad rådjurs- eller hjortstek med tomater: Receptet är utmärkt även för rådjurs- och hjortstek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar