lördag 2 november 2013

Tokány - Bräserad stek på ungerskt vis med paprika och gräddfil

TOKÁNY
Bräserad stek på ungerskt vis med paprika och gräddfil

6 - 8 portioner

1½ kg ytterlår, innanlår eller fransyska
4 selleristjälkar
2 medelstora gula lökar
2 medelstora morötter
75 g bacon
salt, peppar
25 g smör
2 lagerblad
3 tsk paprikapulver
3 dl gräddfil

Marinad:
1 msk nypressad citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
3 dl buljong


Bind upp köttet så att det får en jämn form. Lägg det i en bunke och häll på en marinad, gjord av citronsaft, vinäger och buljong. Låt stå några timmar i kylskåpet och vänd det då och då. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det väl, så att det senare kan få en fin stekyta.

Skär selleristjälkar, lök och morötter i bitar. Strimla baconskivorna. Täck botten av en stekgryta med blandningen och fukta den med marinaden. Lägg köttet ovanpå grönsaksblandningen. Smält smöret och pensla köttet med det.

Sätt in grytan UTAN lock mitt i ugnen, som ska vara uppvärmd till 220°. Låt köttet bryna 20 - 25 minuter. Lägg i lagerbladen, salta och peppra, späd med ytterligare litet marinad och täck grytan med lock eller folie. Sänk värmen till 150° och låt köttet bräsera ca 2 timmar.

Ta upp köttet och lägg det på varmt serveringsfat. Ta bort lagerbladen. Passera bacon- och grönsaksblandningen genom nätsil eller mosa den med elvisp till puré. Häll purén i en tjockbottnad kastrull. Blanda paprikapulver med gräddfil och rör ned i purén. Värm upp försiktigt och rör om hela tiden. Låt såsen precis nå kokpunkten. Den får inte koka, för då skär sig gräddfilen.

Servering: Skär upp köttet och täck med såsen.

Djupfrysning: Köttet och grönsakerna i denna rätt går bra att frysa in, men gräddfilen blandad med paprikapulver bör då inte blandas i förrän rätten värms upp igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar