DAGENS RECEPT 13-11-03
FÄRS UNDER TÄCKE
En komplett middag med allt i samma form, som sköter sig själv i ugnen! Servera med en frisk tomatsallad eller råkost.
4 portioner
500 g mager köttfärs
1 grön paprika
1 röd paprika
2 skivor vitt bröd
salt, peppar
paprikapulver
10 potatisar
ca 4 dl buljong
1 dl grädde
4 msk riven ost
Lägg färsen i en skål. Kärna ur och strimla paprikorna. Blötlägg brödet i litet vatten och mosa det. Blanda ned brödmoset, salt, peppar och paprikapulver i färsen.
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg hälften av potatisskivorna på hälften av paprikan i botten på en smord, ugnssäker form. Bred färsen över och täck med resten av paprikan och sist potatis. Blanda buljong och grädde och häll över. Strö över osten.
Grädda i 225° ca 45 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter i ugnen
Billigare:
När paprikan är dyr kan du ersätta den med purjolök eller gul lök som du skär i skivor. Pröva då att byta ut paprikapulvret mot lök- eller vitlökspulver.
Festligare:
Laga rätten av nötfärs, som ger en kraftigare smak och passar fint om du vill servera något "extra". Lägg då också 1 - 2 dl crème fraîche ovanpå färsen innan du täcker med det sista potatislagret. Uteslut grädden.
Kom ihåg:
Det översta potatislagret ska också "koka" och inte steka. Om rätten verkar bli torr, så späd med ytterligare buljong/grädde och lägg ev en bit folie litet löst över formen. Ta sedan bort foliet mot slutet av gräddningen, så att rätten får fin färg.
Det går att frysa in den här rätten, men potatisen kan bli litet kletig och tråkig när du värmer den.
Tips och idéer:
En färsform kan gömma många överraskningar. Du kan tillsätta t ex ett lager gröna ärter, små blomkålsbuketter eller litet strimlad vitkål. Likaså kan du ta vara på rester av kött eller korv genom att hacka dem fint och blanda ned dem i färssmeten.
FÄRS UNDER TÄCKE
En komplett middag med allt i samma form, som sköter sig själv i ugnen! Servera med en frisk tomatsallad eller råkost.
4 portioner
500 g mager köttfärs
1 grön paprika
1 röd paprika
2 skivor vitt bröd
salt, peppar
paprikapulver
10 potatisar
ca 4 dl buljong
1 dl grädde
4 msk riven ost
Lägg färsen i en skål. Kärna ur och strimla paprikorna. Blötlägg brödet i litet vatten och mosa det. Blanda ned brödmoset, salt, peppar och paprikapulver i färsen.
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg hälften av potatisskivorna på hälften av paprikan i botten på en smord, ugnssäker form. Bred färsen över och täck med resten av paprikan och sist potatis. Blanda buljong och grädde och häll över. Strö över osten.
Grädda i 225° ca 45 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter i ugnen
Billigare:
När paprikan är dyr kan du ersätta den med purjolök eller gul lök som du skär i skivor. Pröva då att byta ut paprikapulvret mot lök- eller vitlökspulver.
Festligare:
Laga rätten av nötfärs, som ger en kraftigare smak och passar fint om du vill servera något "extra". Lägg då också 1 - 2 dl crème fraîche ovanpå färsen innan du täcker med det sista potatislagret. Uteslut grädden.
Kom ihåg:
Det översta potatislagret ska också "koka" och inte steka. Om rätten verkar bli torr, så späd med ytterligare buljong/grädde och lägg ev en bit folie litet löst över formen. Ta sedan bort foliet mot slutet av gräddningen, så att rätten får fin färg.
Det går att frysa in den här rätten, men potatisen kan bli litet kletig och tråkig när du värmer den.
Tips och idéer:
En färsform kan gömma många överraskningar. Du kan tillsätta t ex ett lager gröna ärter, små blomkålsbuketter eller litet strimlad vitkål. Likaså kan du ta vara på rester av kött eller korv genom att hacka dem fint och blanda ned dem i färssmeten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar