måndag 4 november 2013

Dagens recept: Avocado med tonfisk

DAGENS RECEPT 13-11-04

AVOCADO MED TONFISK

Fylld avocado är alltid behändigt att tillaga och också mycket välsmakande. Den passar, förutom till entrérätt, också på ett buffébord eller som liten lunchrätt. Här är en variant med tonfisk och majonnäs.

4 portioner

4 stora eller 8 små avocados
1 msk citronsaft
1 burk tonfisk i olja (ca 185 g)
ca 1 dl majonnäs
1 tsk senap
salt, peppar
1 - 2 ättiksgurkor
1 - 2 hårdkokta ägg
2 tomater


Tvätta av avocadofrukterna, halvera dem och ta bort kärnorna. Skrapa försiktigt ur fruktköttet med en sked utan att det går hål på skalet. Skär fruktköttet i små tärningar och droppa genast över citronsaft.

Häll av vätskan från tonfisken. Mosa den med en gaffel och blanda den med majonnäs, senap, salt och peppar.

Skär gurkor och äggvitor i tärningar (spara äggulorna). Blanda ned gurka och äggvita i tonfiskmassan och tillsätt också avocadohacket. Fördela fyllningen i avocadoskalen.

Mosa äggulorna genom att pressa dem genom en sikt över avocadohalvorna. Lägg upp rätten på assietter och garnera med tomat i skivor eller klyftor.

Ca 15 minuter att tillaga


Snabbare:
Mosa tonfisken med en gaffel och blanda med litet majonnäs. Smaka av med salt, peppar och senap. Halvera avocadofrukterna, ta bort kärnorna och lägg fyllning i hålet där kärnan satt. Garnera med skivad ättiksgurka och några äggskivor.

Variation:
Blanda 6 hackade gröna oliver i tonfiskfyllningen i stället för ättiksgurka och garnera då också med tunna skivor av oliver. I övrigt som i receptet.

Använd tonfisk i vatten i stället för i olja och byt ut majonnäsen mot naturell yoghurt eller crème fraîche.

Kom ihåg:
En mogen avocadofrukt ska kännas litet mjuk och ge efter vid lätt tryck. Fruktköttet ska vara smörigt/krämigt i konsistensen.

En hård, omogen avocado kan mogna på 4 - 6 dagar i rumstemperatur. Sedan den mognat kan den hålla sig några dagar om den förvaras i kylskåp.

Avocadokött mörknar snabbt när det kommer i kontakt med luften. Detta kan motverkas om man droppar över pressad citron eller vinättika.

Tips och idéer:
I stället för att servera avocado/tonfiskfyllningen i avocadoskalen kan du lägga upp fyllningen som en sallad i en skål eller på ett fat. Garnera gärna runt skålens kant med fräscha salladsblad och tomatklyftor. Servera med rostat bröd.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar