tisdag 5 november 2013

Dagens recept: Friterat fläsk med sötsur sås

DAGENS RECEPT 13-11-05

FRITERAT FLÄSK MED SÖTSUR SÅS

Visst är det roligt att någon gång laga en riktigt exotisk rätt! En klassiker i det kinesiska köket är friterat fläskkött med sötsur sås, som du med fördel lätt kan laga hemma. Kokt ris hör förstås till.

4 portioner

500 g magert, benfritt griskött
1 msk torr sherry
1 msk kinesisk soya
3 msk potatismjöl
½ tsk salt
olja till fritering

Sötsur sås:
1½ dl socker
4 msk tomatketchup
1½ dl vatten
drygt 1 dl äppelvinäger
1 msk kinesisk soya
2 msk olja
1 liten finhackad paprika
1 msk potatismjöl
1 burk ananas i bitar


Skär köttet i strimlor och lägg det i en skål. Blanda ned sherry, soya, potatismjöl och salt. Hetta upp oljan och fritera köttet, litet i sänder, tills det är genomstekt och knaprigt, ca 8 minuter. Låt köttet rinna av på hushållspapper, lägg det på serveringsfat och håll det varmt.

Gör såsen: Blanda socker, ketchup, vatten, vinäger och soya. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs paprikatärningarna några minuter. Tillsätt sockerblandningen, litet i sänder, och låt koka upp. Rör ut potatismjölet i litet vatten och red av såsen. Rör i såsen tills den tjocknar och blivit genomskinlig. Blanda sist ned väl avrunnen ananas. Häll såsen över köttet och servera.

Ca 40 minuter att tillaga


Enklare:
Såsen kan ersättas med enbart kinesisk soya - men då får naturligtvis rätten ett annat namn.

Billigare:
Detta sätt att fritera kan du använda även till vit fisk och kyckling, som också är mycket vanligt i det kinesiska köket.

Festligare:
Det blir naturligtvis extra festligt om du bygger ut måltiden med fler spännande kinesiska smårätter, t ex vattenkastanjer. I dag har de flesta välsorterade matvarubutiker många skojiga burkar att välja bland.

Kom ihåg:
Pröva om oljan är tillräckligt het (+170 - 180°) genom att lägga i en bit vitt bröd. Om det "fräser" runt brödbiten och den blir gyllengul på ca 1 minut är det dags att börja fritera. Men ta inte för mycket kött åt gången, då kan oljan kylas av för mycket.

Tänk på att oljan kan fatta eld. Brinnande olja kan inte släckas med vatten utan elden måste kvävas. Ha därför alltid ett rejält lock till hands att snabbt lägga över grytan. Stäng också av köksfläkten före friteringen även om det osar. En flamma kan slå upp och antända fett i utsugningskanalerna.

Tips och idéer:
Om du har en fonduegryta med tillhörande värmeställ kan du låta gästerna själva laga sin kinesiska måltid. Ställ fram några olika skålar - en med kött, en med räkor och kanske en med kycklingbitar. Låt var och en doppa/fritera sin portion i den heta oljan. Såsen serveras då separat. Ställ också fram soya och gärna små champinjoner, förutom kokt ris.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar