onsdag 6 november 2013

Dagens recept: Köttfondue med tillbehör

DAGENS RECEPT 13-11-06

KÖTTFONDUE MED TILLBEHÖR

Att bjuda på fondue är både festligt och trivsamt. Köttet serveras rått och tillagas av var och en vid bordet med hjälp av långa gafflar som köttbitarna, en i taget, sticks upp på och doppas i den heta oljan. Förbered såser och övriga tillbehör i god tid.

4 portioner

800 g - 1 kg välhängd oxfilé
eller utskuren biff
olja

Mangosås:
125 g majonnäs
3 msk gräddfil
rivet skal av 1 citron
1 tsk curry
2 msk hackad mango chutney
litet citronsaft

Rosa sås:
ca 2 dl crème fraîche
1 dl tomatketchup
½ tsk paprikapulver
1/4 finhackad persilja

Vitlökssås:
100 g majonnäs
1 dl gräddfil
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
salt
3 msk finhackad persilja


Skär köttet i strimlor eller kuber på 2 x 2 cm. Lägg det på ett fat och ställ kallt tills det ska anrättas.

Blanda alla ingredienserna till de olika såserna och ställ såserna kallt några timmar i kylskåp. Gör också i ordning övriga tillbehör.

Värm oljan i köket ovanpå spisen och ställ därefter över på värmeställ med spritlåga eller värmeljus, s k réchaud, så den hålls riktigt varm. Var och en har sin egen fonduegaffel och sticker i köttbitar och doppar sedan ned köttet i den heta oljan och steker/friterar.

Ät köttet med en eller flera såser och andra tillbehör som t ex råa grönsaker, oliver, inlagd gurka och bröd.

Ca 20 minuter att tillaga


Variation:
Servera gärna en eller ett par olika sallader till köttfondue. Här är några förslag:

Skär tomater i skivor och lägg dem tillsammans med tunna purjolöksringar på en bädd av strimlad sallad.

Skär kinakål i riktigt fina strimlor och blanda med strimlad röd paprika, majskorn och skivad gurka.

Blanda kronärtskockshjärtan (från burk) med haricots verts och tomatklyftor. Strö över persilja.

Kom ihåg:
Det är viktigt att man har klart för sig att olja är mycket brandfarligt. Se därför till att alltid ha ett lock till hands som passar till grytan. Skulle det ta eld i oljan kan elden kvävas med locket. Och häll för all del inte vatten på eldflammorna, då de varma partiklarna i oljan kan explodera när vattnet kommer på.

Det är praktiskt att värma oljan på spisen, eftersom det tar mycket lång tid att värma den tillräckligt på ett värmeställ.

Alltför många köttbitar kan inte doppas i oljan på en gång, då svalnar oljan för mycket.

Temperaturen på oljan kan prövas genom att en bit vitt bröd läggs ned i oljan. När brödbiten blir gyllenbrun på ca 1 minut är oljan lagom varm.

Tips och idéer:
Om du vill kan du pröva en buljongfondue. Det ska då vara en god, kraftig buljong som ställs på bordet på värmeställ. Köttet kan gärna vara t ex kassler. I övrigt äter du och tillagar precis som i receptet. Ev kan buljongen sedan ätas som soppa om du tillsätter litet finskurna grönsaker och kanske rostade brödtärningar. (Själv skulle jag aldrig pröva kassler i en buljongfondue - dels är den salt och buljongen är salt och dels tränger sig röksmaken på för mycket för min smak.)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar