torsdag 7 november 2013

Dagens recept: Varm bärpaj med vaniljsås

DAGENS RECEPT 13-11-07

VARM BÄRPAJ MED VANILJSÅS

Meningen är att den goda bärpajen ska serveras varm eller åtminstone ljum med en fin vaniljsås. Så här års får vi använda frysta bär och vi har valt blåbär.

4 - 6 portioner

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk rivet citronskal

Fyllning:
4 - 5 dl djupfrysta blåbär
1 - 2 msk potatismjöl
½ dl socker

Vaniljsås:
5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker
1 ägg
2 tsk maizena


Börja med att tina bären.

Rör det rumsvarma matfettet med sockret till en ljus smet. Tillsätt ägget under kraftig omrörning. Blanda samman mjöl och citronskal och tillsätt blandningen till smeten. Blanda om hastigt och undvik onödig omrörning. Bred ut smeten på botten och upp längs kanterna på en smord pajform.

Blanda potatismjöl och socker och rulla de tinade bären i blandningen. Lägg bären ovanpå smeten i pajformen. Grädda pajen i ugn, 200°, ca 30 minuter.

Gör vaniljsåsen: Blanda samman alla såsingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp under omrörning och låt såsen koka 1 - 2 minuter. Ta kastrullen från värmen. Rör i såsen då och då under tiden den svalnar.

Servera pajen varm med kall eller ljum vaniljsås.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Annorlunda:
Fyll pajen med rabarber i bitar, även de frysta så här års. Låt rabarbern tina till hälften och blanda den sedan med potatismjöl och socker. Eller välj äpplen till fyllningen. I övrigt som i receptet.

Enklare:
Servera pajen med vispad grädde, halvtinad glass eller crème fraîche.

Festligare:
Laga till en alldeles extra fin vaniljsås. Gör då så här: Häll 3 dl kaffegrädde i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt ½ uppskuren vaniljstång. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra 15 minuter. Vispa ihop 3 äggulor och 2 - 3 msk socker och häll detta i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den är lagom tjock. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna. Vispa 2 dl vispgrädde och vänd ned i såsen strax före serveringen. Den här satsen är beräknad för 4 - 6 portioner.

Kom ihåg:
Det går att lägga bären otinade på smeten, men blanda då med den större mängden potatismjöl, förutom sockret. Gräddningstiden bör också förlängas något.

Potatismjölet i fyllningen är till för att binda den vätska som bären avger och detta gäller speciellt bär som varit frysta.

Tips och idéer:
Pajen kan förvandlas och bli mer tårtliknande om du gör så här: Häll 3 - 4 dl bär över smeten i formen. Blanda sedan samman 2 dl crème fraîche, ½ dl vispad grädde, 1 ägg och ½ dl socker. Häll blandningen över bären och grädda enligt receptet. Servera med eller utan vaniljsås.

Frys in:
Pajen går bra att frysa. Baka gärna några pajer på en gång. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar