onsdag 27 november 2013

Dagens recept: Parfait med katrinplommon

DAGENS RECEPT 13-11-27

PARFAIT MED KATRINPLOMMON

Glassdesserter av olika slag är alltid populärt och i synnerhet om de är hemlagade. Parfaiten smakar härligt av katrinplommon, apelsin och nötter.

6 portioner

125 g kärnfria katrinplommon
rivet skal av 1 apelsin
1 dl nypressad apelsinsaft
3 äggulor
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 äggvita
50 g grovhackade hasselnötskärnor
ca 75 g maränger
riven choklad till garnering


Skär katrinplommonen i små bitar och lägg dem i en skål. Blanda ned rivet apelsinskal och nypressad apelsinsaft. Låt plommonen dra ca 6 timmar eller gärna över en natt.

Vispa äggulorna med florsockret tills det är ljust och pösigt. Vispa grädden och äggvitan till hårt skum var för sig. Vänd ned grädde och äggvita i äggsmeten och tillsätt nötter och plommon. Krossa marängerna och lägg dem i botten av en bakform eller i ett lågt fat, ca 22 cm i diameter.

Häll smeten över de krossade marängerna och ställ formen i frysen tills den är helt stel, minst 6 timmar. Doppa formen i vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat med kant. Garnera med riven choklad.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 6 timmar för plommonen att dra
Ca 6 timmar i frysen


Variation:
Marängerna kan bytas ut mot hackad eller grovriven mandelmassa. Hasselnötterna kan bytas ut mot valnötter. Garnera i så fall med hela valnötskärnor runt kanten på parfaiten.

Festligare:
Låt katrinplommonen dra i ca 1 dl rom i stället för i apelsinsaft. Uteslut ev också det rivna apelsinskalet. Stjälp upp parfaiten och garnera med spritsad vispgrädde runt kanten.

Kom ihåg:
Grädde och äggvita ska vispas var för sig. Äggvitor går lättast att vispa i en skål av metall, glas eller porslin. Plast är sämre. Tänk också på att både skål och visp ska vara absolut rena och torra.

Tips och idéer:
Parfaiten kan frysas i skål eller form enligt önskan, bara den tål att ställas i frysen. Pröva t ex en skål med rund botten eller varför inte en avlång kakform, så att parfaiten kan skivas?

Ta parfaiten ur frysen i god tid före serveringen så att den inte är för stel vid serveringen. Smaken är också bäst då.

Frys in:
Naturligtvis kan parfaiten frysas in, men inte för någon längre tid då den innehåller mycket grädde. Förvaringstid ca 3 månader.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar