torsdag 28 november 2013

Dagens recept: Kalvlever i potatismosrand

DAGENS RECEPT 13-11-28

KALVLEVER I POTATISMOSRAND

En välsmakande stuvning av kalvlever och bacon som anrättas i en krans av bakat potatismos eller, som det också heter, pommes duchesse. Rätten ser festlig ut med sin uppläggning.

4 portioner

1 kg potatis
50 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk salt
½ tsk vitpeppar

Stuvning:
150 g bacon
1 finhackad lök
25 g smör eller margarin
400 g kalvlever
2½ msk vetemjöl
ca 3 dl buljong
1 dl vispgrädde
1 dl chilisås eller ketchup
salt
1 msk finhackad persilja


Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem ca 20 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Pressa potatisen i purépress eller mosa dem i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Rör ned matfett, ägg, salt och peppar i moset. Fördela moset eller spritsa det runt kanten på ett ugnssäkert fat. Ställ in fatet i ugn, 200°, ca 25 minuter eller tills moset fått fin färg.

Gör under tiden stuvningen. Klipp baconet tvärs över i smala strimlor. Fräs bacon och hackad lök i en stekpanna och ta upp blandningen. Skär levern i strimlor och vänd dem i mjöl. Bryn levern i matfett i stekpannan. Tillsätt baconfräset och häll på buljongen. Koka upp och tillsätt grädde och chilisås. Låt stuvningen koka ca 5 minuter och smaka av med salt.

Häll den varma stuvningen i mitten på fatet med potatismoset. Strö över persilja och servera genast.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att gratinera


Snabbare:
Tillred leverstuvningen enligt receptet. Laga ett potatismos av pulver eller flingor. Lägg moset runt kanten på ett serveringsfat och häll leverstuvningen i mitten. Strö över persilja och servera.

I stället för potatismos kan du lägga kokt spaghetti eller makaroner runt kanten på fatet och hälla stuvningen i mitten.

Variation:
Variera stuvningen genom att tillsätta två stora morötter, som du river på rivjärnets grövsta sida. Tillsätt i så fall ytterligare ca 1 dl buljong till stuvningen. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
När du kokar potatis till potatismos behöver du inte tillsätta salt i kokvattnet. Salta och krydda det färdiga moset i stället.

Kalvlever har en tunn hinna som bör tas bort innan levern anrättas. Det gör du lättast genom att sticka in en liten kniv under hinnan och sedan dra bort den med hjälp av kniven och fingrarna.

Tips och idéer:
I stället för att blanda bacon i stuvningen kan du knapersteka det i hela skivor, bryta dem i bitar och strö över rätten.

Kött i mindre bitar som ska vändas i vetemjöl före stekningen kan läggas i plastpåse tillsammans med mjölet och skakas väl. Då fäster mjölet fint runt om på köttet.

Frys in:
Leverstuvningen går fint att frysa in, men vänta med att göra potatismoset tills rätten ska serveras. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar