fredag 29 november 2013

Dagens recept: Randig sillsallad

DAGENS RECEPT 13-11-29

RANDIG SILLSALLAD

En trevlig smårätt, som är en variation på sillsallad. Kan serveras som lätt lunchrätt eller som entrérätt. Värm fatet och häll det heta smöret över i sista stund före serveringen.

4 portioner

3 ägg
4 matjessillfiléer
4 inlagda rödbetor
1½ dl finklippt dill
ca 150 g smör


Hårdkoka äggen och skala och hacka dem grovt eller skär dem i små klyftor. Skär sillen i jämna bitar. Hacka rödbetorna. Klipp dillen fint.

Värm ett fat med kant. Ställ det antingen i ugnen en stund eller spola det med riktigt hett vatten. Lägg de olika ingredienserna i "ränder" bredvid varandra på det varma fatet.

Smält smöret och häll det riktigt hett i fatet precis innan du serverar rätten. Häll försiktigt så att du inte "skadar" utseendet på rätten.

Gott att servera med kokt potatis eller bröd och smör.

Ca 20 minuter att tillaga


Annorlunda:
Lägg en krans av skivad, kokt potatis runt kanten på fatet. Öka då smörmängden, beroende på hur mycket potatis du använder.

Festligare:
Det ser festligare ut om du delar äggens gulor och vitor och hackar dem var för sig. Då får du en helt gul respektive helt vit rand på fatet. Det ger ett elegant intryck.

Kom ihåg:
Om du föredrar en mildare smak på sillen kan du lägga filéerna i 1 - 2 dl mjölk ett par timmar. Torka sedan av sillen och skär den i bitar.

Värm fatet eller formen i svag värme i ugnen eller genom att spola den med riktigt hett vatten. Då håller sig det smälta smöret varmt och därmed flytande längre.

Tips och idéer:
Sillen suger åt sig mycket smör och kanske får du öka mängden en smula. Om du tvekar inför allt det smälta smöret kan du ersätta det med het grädde. Både vispgrädde och kaffegrädde går fint. Eller uteslut den delen och servera salladen med gräddfil.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar