tisdag 26 november 2013

Dagens recept: Gratinerade endiver

DAGENS RECEPT 13-11-26

GRATINERADE ENDIVER

Endiverna som gratineras i ugnen med skinka, grädde och ost blir en härlig rätt att servera som lunch eller liten kvällsrätt. Det passar fint med kokt potatis till för den som vill ha en mer mättande måltid.

4 portioner

500 g endiver
vatten
1 tsk salt
saft av ½ citron
200 g kokt skinka
1 dl crème fraîche eller vispgrädde
1 dl riven ost


Skölj endiverna och skär av den nedre delen av roten. Koka endiverna i lättsaltat vatten och citronsaft ca 15 minuter, beroende på storlek, tills de är mjuka. Låt endiverna rinna av. Halvera dem om de är stora och lägg dem i ett smort, ugnssäkert fat.

Skär skinkan i tärningar och strö den över endiverna. Blanda grädden med den rivna osten och häll blandningen över endiver och skinka. Gratinera i ugn, 200°, ca 20 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Ca 10 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att koka
Ca 20 minuter att gratinera


Snabbare:
Koka endiverna enligt receptet. Låt dem rinna av. Bryn dem därefter i matfett i en stekpanna. Lägg över endiverna på serveringsfat. Fräs snabbt skinktärningarna i pannan och tillsätt grädden. Värm upp blandningen och häll den över endiverna. Strö över riven ost och servera.

Annorlunda:
Pröva att servera fyllda endiveblad som entrérätt. Putsa endiverna och skär av ca 2 cm nedtill på dem. Sära bladen från varandra och plocka ut några av de största bladen. Skölj och låt bladen rinna av och svep sedan in dem i hushållspapper eller handduk. Lägg dem i kylen någon timme så blir de riktigt spröda. Fyll dem sedan med en blandning av gräddfil, majonnäs och hackade räkor och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Servera som entrérätt med rostat bröd.

En trevlig variant är att koka endiver, bryna dem lätt i matfett och sedan strö litet socker över dem. Endiverna blir på så sätt glaserade. Servera dem till stekta kötträtter, t ex kotletter.

Kom ihåg:
Endiven är litet bitter i smaken, men detta kan avhjälpas genom att den nedersta delen skärs av. Detta gör du lättast med en liten kniv. Smaken blir också mildare om du, som i vårt recept, kokar den i vatten med salt och citronsaft.

Tips och idéer:
Spröda och spänstiga små endiveblad kan med fördel serveras på en ostbricka. Eventuellt kan du fylla bladen med en god ostkräm eller med smältost av något slag, t ex vitlöks- eller pepparrotsost.

Frys in:
Den färdiga rätten går fint att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar