måndag 25 november 2013

Dagens recept: Torsk i ugn

DAGENS RECEPT 13-11-25

TORSK I UGN

Att laga mat i ugnen är väldigt bekvämt och dessutom blir ugnsrätter saftiga och goda. Här har vi valt djupfryst torsk, som bara behöver tina så pass att du kan skära den i bitar innan du sätter den i ugnen.

4 portioner

1 pkt djupfryst torsk, 600 g
2 tsk salt
½ tsk vit- eller citronpeppar
saft av 1 citron
½ dl vatten
dill
2 msk smör

Sås:
ca 2 dl gräddfil
4 msk finklippt dill
lite kryddsalt


Tina fisken så pass att den kan skäras i 4 delar. Gnid fisken med salt och peppar. Lägg över fiskbitarna i en smord, ugnssäker form. Pressa över citronsaften och häll vattnet i formen. Lägg dillstjälkar på och omkring fisken och klicka över litet matfett.

Ställ formen i ugn, 175°, och täck formen med en bit bakplåtspapper eller folie. Låt sjuda i ugnen ca 45 minuter.

Blanda under tiden samman såsen. Rör inte gräddfilen för mycket. Ta ut rätten ur ugnen och plocka bort dillen. Strö gärna litet fräsch dill över.

Gott att servera med såsen och potatismos eller kokt potatis. Någon råriven rotfrukt passar också bra till.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 45 minuter i ugnen



Annorlunda:
Krydda fisken med salt, peppar och curry. Lägg dill på och runt fisken men uteslut citronsaften.

Smaksätt såsen med curry i stället för med dill. Blanda dessutom 1 - 2 hårdkokta, mosade eller hackade ägg i såsen.

Festligare:
Välj färska torskfiléer. Ersätt citronsaft och vatten med 1 dl vitt vin. Blanda 2 dl crème fraîche med klippt dill och kryddsalt. Bred blandningen över fisken innan du sätter den i ugnen. I det här fallet behövs ingen extra sås.

Kom ihåg:
Vill du ha varm sås till fisken kan du hälla av kokspadet och använda som stomme i en vit sås, som du smaksätter med citron och dill eller med curry.

Torsk hör till de magra fiskarna liksom kolja, vitling och gädda. Till de fetare hör sill, strömming, makrill, ål och lax.

Tips och idéer:
Man beräknar 125 - 150 g rensad fisk per portion. Men om måltiden är avsedd för t ex två vuxna och två mindre barn kan det ev räcka med 400 g fisk till det här receptet, speciellt om fisken serveras med potatis eller ris och någon färsk grönsak eller sallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar