söndag 24 november 2013

Dagens recept: Ugnsbakade bananer

DAGENS RECEPT 13-11-24

UGNSBAKADE BANANER

Ugnsbakade bananer är en dessert för alla efterrättsälskare, både vuxna och barn. Passa på att köpa bananer till extrapris och köp gärna bananer som säljs billigt för att de håller på att bli övermogna.

4 portioner

6 mogna bananer
1 dl brun farin
50 g mjukt smör eller margarin
rivet skal av 1 apelsin
1 tsk kanel
1/4 tsk malen ingefära
1/4 tsk riven muskotnöt
saft av 1 apelsin


Smörj ett ugnssäkert fat och värm upp ugnen. Skala bananerna och lägg dem i fatet. Bananerna kan ev halveras på längden.

Blanda övriga ingredienser, utom apelsinsaften. Häll blandningen över bananerna och droppa över apelsinsaften. Ställ in fatet i 200° ugnsvärme och baka rätten ca 25 minuter.

Gott att servera med vispad grädde eller glass.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att ugnsbaka


Variation:
Ta 4 bananer. Skala och lägg dem på smort ugnssäkert fat. Skala 2 - 4 äpplen, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg äppelklyftorna mellan bananerna. Fördela socker/kryddblandningen över det hela. Ugnsbaka ca 25 minuter i 200° ugnsvärme. Servera med crème fraîche, smaksatt med en aning vaniljsocker.

Festligare:
Både grundreceptet och variationen enligt ovan kan göras festligare om du också strör över ca 50 g flagad mandel. Rätten kan även flamberas med t ex varm rom.

Kom ihåg:
Bananerna som ska användas till den här rätten bör vara väl mogna och gärna ha litet bruna strimmor i skalet. Det är ett tecken på att de är mogna.

Skala inte bananerna förrän precis när du ska tillaga rätten, då de snabbt blir mörka och missfärgade av luftens inverkan.

Tips och idéer:
Bananer ska förvaras i rumstemperatur och egentligen aldrig under en temperatur av +12°. Banan innehåller mycket energi och ganska mycket järn. Bananen är en ovanligt mångsidig frukt, på en gång både frukt och mat. Passar till kakor, desserter och i olika rätter med kött eller fisk. Curry och banan är en god kombination.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar