lördag 23 november 2013

Dagens recept: Bandspaghetti med ostsås

DAGENS RECEPT 13-11-23

BANDSPAGHETTI MED OSTSÅS

Här en härlig spaghettirätt där kokt bandspaghetti blandas med spenat och mjukost. God och mättande som ensamrätt.

4 portioner

250 g bandspaghetti
vatten, salt
1 litet paket hel spenat (125 g)
1 liten finhackad lök
25 g smör eller margarin
125 g smältost
3 msk vatten eller mjölk
½ tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
1/4 tsk riven muskot


Lägg den frusna spenaten, finhackad lök och matfett i en stor kastrull. Låt detta stå på svag värme tills spenaten tinat och blivit riktigt varm.

Koka spaghettin i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll sedan spaghettin i ett durkslag och låt den rinna av.

Rör smältosten smidig med litet vatten eller mjölk och krydda osten med salt, peppar och muskot. Häll den väl avrunna spaghettin i grytan med spenat och tillsätt också ostblandningen. Rör om försiktigt tills osten smält. Häll upp spaghettin i serveringsskål och servera genast, gärna med en fräsch grönsallad och, för den som vill, även grillad korv, köttbullar eller skinka.

Ca 15 minuter att förbereda
8 - 12 minuter att koka


Enklare:
Uteslut både spenat och lök och blanda den kryddade ostsmeten direkt i den nykokta spaghettin. Strö över persilja eller gräslök, färsk eller torkad.

Variation:
Använd salladskål i stället för spenat. Skölj salladen, låt den rinna av och skär den i strimlor. Fräs löken i litet matfett och tillsätt salladskålen. Rör om tills kålen faller samman. Salta lätt. I övrigt enligt receptet.

Kom ihåg:
Det är viktigt att koka spaghetti, och över huvud taget all pasta, i rikligt med vatten. Rör också om då och då under kokningen så pastan inte klibbar samman. Det är också en god idé att tillsätta ett par matskedar olja till kokvattnet.

Det finns ett stort antal olika pastatyper att välja mellan. Du kan använda vilken sort du vill till den här rätten. Till just den här rätten, med spenat, tar du förstås inte de gröna varianterna som redan innehåller spenat.

I en del specialaffärer finns det numera också fullkornsspaghetti. Och om du ofta äter spaghetti kan det vara trevligt och nyttigt att omväxla lite.

Tips och idéer:
Öppnade spaghettiförpackningar kan vara litet svårhanterliga under tiden de förvaras i skafferiet. Det finns numera trevliga högsmala burkar att köpa som är speciellt avsedda för förvaring av spaghetti. Eventuellt kan du förvara spaghetti i ett högt konserveringsglas med tättslutande lock.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar