fredag 22 november 2013

Dagens recept: Sesambröd

DAGENS RECEPT 13-11-22

SESAMBRÖD

Fler och fler går in för att baka sitt eget matbröd. Och att baka är både roligt och lönsamt, antingen det gäller matbröd eller kaffebröd.

1 bröd

2½ dl vatten
30 g jäst
½ tsk salt
1 tsk socker
2 msk sesamfrön
1 msk olja
2 dl matbrödsmjöl
ca 3 dl vetemjöl

Pensling:
1 - 2 msk olja
2 msk sesamfrön


Ljumma vattnet till 37°. Smula ned jästen i vätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, sesamfrön och olja. Blanda om. Arbeta i mjölet, litet i taget, till en jämn och smidig deg. Täck över med bakduk. Låt degen jäsa på varm plats ca 10 minuter.

Ta upp degen och knåda dem jämn. Forma degen till en jämn rulle som du i sin tur formar till en krans på bakpappersklädd plåt. Nyp ihop degen väl i skarven och låt jäsa under duk ca 15 minuter.

Pensla brödet med olja och strö på sesamfrön. Grädda brödet i ugn, 225°, ca 20 minuter eller tills brödet verkar genomgräddat. Låt brödet svalna på galler under duk.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att jäsa
Ca 20 minuter att grädda


Annorlunda:
Gör degen enligt receptet men byt ut sesamfröna mot hackad mandel eller nötter. Pensla med olja och strö över rikligt med vallmofrön eller paprikapulver.

Det går också bra att byta ut matbrödsmjölet mot grahamsmjöl. Då blir brödet något mörkare.

Kom ihåg:
Färsk jäst ska lösas i degspad som håller en temperatur av +37° (fingervärme). Är degspadet för varmt, över +40°, kan jästsvamparna försvagas eller helt förstöras.

Jästen behöver socker för att jäsningen ska komma igång. Men det är inte helt nödvändigt. Men om degen är helt osötad måste mjölets stärkelse först omvandlas till socker. Den lilla sockermängd som jästen behöver för att få fart förbrukas under jäsningen. Alltför stora sockermängder har däremot motsatt verkan.

Tips och idéer:
Allt mjukt bröd och småkakor av olika slag går bra att frysa in. Förpacka gärna brödet för en lagom dagskonsumtion. Då har du alltid färskt bröd. Om du skivar helt bröd före infrysning så tinar det snabbare och kan också läggas direkt i brödrosten. Fryst bröd som värms upp i ugnen bör ätas direkt.

Frys in:
Brödet går fint att frysa sedan det svalnat. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar