DAGENS RECEPT 13-11-21
RÖDKÅL MED DADLAR OCH NÖTTER
Här är en fin och ny variation på rödkål. I rödkålen döljer sig både dadlar och hackade nötter. Rödkålen blir ett fint tillbehör till stekta kötträtter, stekt kalkon och så förstås till julens skinka.
4 - 6 portioner
1 rödkålshuvud
1 stor lök
1 morot
25 g smör eller margarin
2 dl rödvin eller 1 dl rödvinsvinäger
1 dl buljong
1 dl rödbetsspad (från inläggning)
2 äpplen
150 g dadlar
salt, peppar
50 - 75 g hackade hasselnötskärnor
eller valnötskärnor
Dela kålen i 4 klyftor och ta bort de yttersta, litet grova bladen. Strimla kålen fint. Skala och hacka löken. Skala och riv moroten grovt. Fräs lök och morot i litet matfett i en gryta. Tillsätt ev mer matfett och lägg i kålen. Låt den fräsa ca 5 minuter. Tillsätt rödvin, buljong och rödbetssaft och koka det hela under lock ca 45 minuter.
Tillsätt salt och peppar. Skala äpplena och skär dem i tärningar. Hacka dadlarna grovt. Tillsätt äpple och dadlar och därefter nötter. Koka rödkålen ytterligare 10 - 15 minuter.
Smaka av kålen. Möjligen kan du tillsätta en aning socker om du tycker.
Gott att servera till stekta kötträtter, t ex revbensspjäll, stek eller till fågel, t ex anka eller kalkon. Också gott på julbordet tillsammans med skinka och äppelmos.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att koka
Snabbare:
Köp färdig rödkål på burk eller i lösvikt. Fräs upp 1 finhackad gul lök. Tillsätt kålen och späd sedan med vätska till lagom konsistens. Blanda ned äpple, dadlar och nötter. Smaka av kålen. Kanske behöver du inte tillsätta vare sig salt eller peppar.
Variation:
Uteslut dadlarna. Tillsätt då i stället ca 3 msk brun farin till kålen innan vin, buljong och rödbetssaft tillsätts.
Kom ihåg:
Rödbetsspadet som tillsätts är till därför att det ger kålen fin färg men också för att det ger en fin smakbrytning.
Det kan vara svårt att smaka av kokt rödkål. Pröva dig fram med salt, socker och vinäger eller litet ättikssprit.
Hemlagad rödkål bör vara litet spröd och inte fullt så lös och söt som rödkål på burk.
Tips och idéer:
Rödkålen bör lagas i god tid innan den ska serveras. Gör det helst en eller ett par dagar i förväg, då framträder smaken bättre.
Även om det är litet otraditionellt så kan du gärna strö litet finhackad persilja över kålen till serveringen.
Frys in:
Rödkålen går fint att frysa. Packa den sedan den kallnat i passande portioner som går åt vid ett tillfälle. Förvaringstid ca 5 månader.
RÖDKÅL MED DADLAR OCH NÖTTER
Här är en fin och ny variation på rödkål. I rödkålen döljer sig både dadlar och hackade nötter. Rödkålen blir ett fint tillbehör till stekta kötträtter, stekt kalkon och så förstås till julens skinka.
4 - 6 portioner
1 rödkålshuvud
1 stor lök
1 morot
25 g smör eller margarin
2 dl rödvin eller 1 dl rödvinsvinäger
1 dl buljong
1 dl rödbetsspad (från inläggning)
2 äpplen
150 g dadlar
salt, peppar
50 - 75 g hackade hasselnötskärnor
eller valnötskärnor
Dela kålen i 4 klyftor och ta bort de yttersta, litet grova bladen. Strimla kålen fint. Skala och hacka löken. Skala och riv moroten grovt. Fräs lök och morot i litet matfett i en gryta. Tillsätt ev mer matfett och lägg i kålen. Låt den fräsa ca 5 minuter. Tillsätt rödvin, buljong och rödbetssaft och koka det hela under lock ca 45 minuter.
Tillsätt salt och peppar. Skala äpplena och skär dem i tärningar. Hacka dadlarna grovt. Tillsätt äpple och dadlar och därefter nötter. Koka rödkålen ytterligare 10 - 15 minuter.
Smaka av kålen. Möjligen kan du tillsätta en aning socker om du tycker.
Gott att servera till stekta kötträtter, t ex revbensspjäll, stek eller till fågel, t ex anka eller kalkon. Också gott på julbordet tillsammans med skinka och äppelmos.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att koka
Snabbare:
Köp färdig rödkål på burk eller i lösvikt. Fräs upp 1 finhackad gul lök. Tillsätt kålen och späd sedan med vätska till lagom konsistens. Blanda ned äpple, dadlar och nötter. Smaka av kålen. Kanske behöver du inte tillsätta vare sig salt eller peppar.
Variation:
Uteslut dadlarna. Tillsätt då i stället ca 3 msk brun farin till kålen innan vin, buljong och rödbetssaft tillsätts.
Kom ihåg:
Rödbetsspadet som tillsätts är till därför att det ger kålen fin färg men också för att det ger en fin smakbrytning.
Det kan vara svårt att smaka av kokt rödkål. Pröva dig fram med salt, socker och vinäger eller litet ättikssprit.
Hemlagad rödkål bör vara litet spröd och inte fullt så lös och söt som rödkål på burk.
Tips och idéer:
Rödkålen bör lagas i god tid innan den ska serveras. Gör det helst en eller ett par dagar i förväg, då framträder smaken bättre.
Även om det är litet otraditionellt så kan du gärna strö litet finhackad persilja över kålen till serveringen.
Frys in:
Rödkålen går fint att frysa. Packa den sedan den kallnat i passande portioner som går åt vid ett tillfälle. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar