onsdag 20 november 2013

Dagens recept: Anka à l'orange

DAGENS RECEPT 13-11-20

ANKA À L'ORANGE

Anka är riktig festmat och vanligtvis ugnssteker vi den med en fyllning av katrinplommon och äpple. En verkligt fin variant är att på franskt vis tillaga anka med apelsinsmak.

4 portioner

1 anka, 2 - 2½ kg
salt
1 gul lök i skivor
1 morot i skivor
1 dl torr vermouth eller
½ dl rödvinsättika
3 dl hönsbuljong
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
2 apelsiner
litet vetemjöl
1 msk hackad persilja


Gnid ankan in- och utvändigt med salt. Lägg den på galler i långpanna. Ev inkråm läggs vid sidan. Bryn ankan i ugn, 225°, och häll bort fettet som droppat ur. Minska värmen till 175° och lägg i lök och morot. Tillsätt vätska och kryddor. Stek ca 1 timme tills ankan är genomstekt men inte torr. Ös den då och då. Öka värmen igen mot slutet av stektiden.

Tvätta apelsinerna. Skala en av dem och skär skalen i mycket, mycket tunna strimlor. Koka skalen i vatten ca 5 minuter och låt rinna av. Skär den andra apelsinen i tunna skivor. Halvera skivorna.

Sila över skyn från långpannan i en tjockbottnad kastrull. Skumma. Tillsätt saften från den skalade apelsinen och red av skyn med mjöl, utrört i kallt vatten.

Skär upp ankan och lägg på serveringsfat. Garnera med apelsinskal och -skivor. Strö över persilja. Servera såsen separat och bjud pommes frites eller stekt potatis till.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka


Variation:
Tillred ankan med ananas i stället för med apelsiner. Använd en liten burk ananasringar. Häll 1½ dl av ananasspadet i långpannan tillsammans med buljongen och använd vinättika i stället för vermouth. I övrigt som i receptet. Garnera den färdigstekta, uppskurna fågeln med ananasskivor och hackad persilja.

Kom ihåg:
Om du vill slippa stå i köket sedan gästerna kommit kan du förbereda rätten så här: Stek ankan enligt receptet, men öka inte ugnsvärmen mot slutet av stektiden utan stek bara den angivna tiden. Skär upp ankan och lägg på ugnssäkert fat. Ställ sedan in fatet i 250° ugnsvärme strax före serveringen och stek tills skinnet är brunt och knaprigt. Såsen kan då också stå klar att värma upp.

Idén med att tillreda anka med frukt kommer från Frankrike där det är mycket vanligt, särskilt sommartid, när det finns ett stort utbud av färsk frukt. Förutom med apelsin och ananas kan anka anrättas tillsammans med persikor, plommon eller körsbär.

Tips och idéer:
Fettet som smälter ur ankan när du bryner den ska du inte bara kasta bort. Det kan användas som stekfett när du steker korv eller köttbullar. Fettet kan också användas i stället för hackat späck i hemlagad leverpastej. Det ger en helt ny smak och leverpastejen blir smidigare än vanligt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar