tisdag 19 november 2013

Dagens recept: Fina färsrulader

DAGENS RECEPT 13-11-19

FINA FÄRSRULADER

En spännande kryddning och ett överraskande innehåll gör dessa färsrulader både läckra och fina, trots att de är mycket enkla att tillaga.

4 portioner

500 g fin nötfärs
1 ägg
½ dl kaffegrädde
salt, peppar

Fyllning:
8 små tunna skivor rökt skinka
8 stavar god ost
8 stavar kallt smör
1 ägg
2 msk vetemjöl
4 msk skorpmjöl
1 tsk paprikapulver
salt


Blanda ned ägg och grädde i färsen. Smaksätt med salt och peppar. Dela färsen i 8 delar. Platta ut varje del till en fyrkant, något större än skinkskivorna.

Lägg en skinkskiva, en oststav och en smörstav på varje färsruta. Pensla kanterna med uppvispat ägg och rulla ihop till rulader. Tryck försiktigt ihop skarvarna. Vänd ruladerna först i mjöl, sedan i resten av ägget och sist i skorpmjöl, kryddat med salt, peppar och paprikapulver.

Bryn litet matfett i en stekpanna. Stek ruladerna 6 - 8 minuter på medelstark värme, tills de fått vacker färg runtom.

Gott att servera med potatismos och tomatsallad eller en blandad grönsallad.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att steka


Billigare:
Skinkan kan bytas ut mot skivor av god, rökt medvurst och visst kan du använda blandfärs i stället för nötfärs. Du får ändå den goda smakbrytningen mellan ost, rökt och stekt kött.

Festligare:
En riktigt fin bjudrätt blir det om du fyller ruladerna med bayonneskinka och Emmenthalerost. Potatisgratäng är festligt och gott att servera till.

Annorlunda:
Idén att fylla en färsrulle med något som bryter i smak kan varieras i det oändliga. Pröva gärna att fylla med en ansjovisfilé eller en sardell tillsammans med osten, smöret och litet finhackad persilja, kapris eller syltlök.

Kom ihåg:
Undvik trängsel i stekpannan. Om du inte har en extra stor stekpanna bör du steka ruladerna i två omgångar. Rulla dem genom att skaka stekpannan, så får de vacker färg runtom.

Stavarna av smör till fyllningen ska vara riktigt kalla. Lägg en bit smör i frysen en stund och skär sedan stavar av den precis innan du rullar samman ruladerna för stekning. Smöret ska vara kallt därför att det inte ska smälta helt och hållet under stekningen.

Tips och idéer:
Ruladerna kan göras i ordning i god tid och förvaras kallt tills de ska stekas. Och ska du steka många rulader på en gång gör du det lättast i en långpanna i ugnen. Stek vid ca 200° ugnsvärme 12 - 15 minuter, då ruladerna bör vara fint bruna.

Frys in:
Ruladerna går utmärkt att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar