DAGENS RECEPT 13-11-18
BRYSSELKÅLSGRATÄNG
En gratäng av den fina, nya brysselkålen och små bitar av morot blir en god vardagsrätt som kan serveras med t ex stekt potatis och sallad. Gratängen passar också bra som tillbehör till kött.
4 portioner
600 - 700 g brysselkål
1 stor morot
vatten, salt
40 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 ägg
salt, svartpeppar
ströbröd
Ansa brysselkålen. Ta bort de yttersta bladen om det är nödvändigt. Skölj kålen. Skala och skär moroten i mycket små tärningar. Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Tillsätt morotstärningar och koka ytterligare ca 3 minuter. Låt grönsakerna rinna av i durkslag.
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet och späd med mjölk till en ganska tjock sås. Ta kastrullen från värmen. Vispa ned ett ägg i sänder i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form och strö litet ströbröd i den. Lägg grönsakerna i formen. Häll såsen över och strö över ströbröd. Ställ formen i 200° ugnsvärme ca 30 minuter, beroende på formens höjd. Servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter i ugnen
Billigare:
Ta endast 1 dl mjölk i såsen och använd också 2 dl av kokspadet från grönsakerna. I övrigt som i receptet.
Snabbare:
Koka grönsakerna och lägg dem i en ugnssäker form som i receptet. Blanda 3 dl riven ost med 2 dl crème fraîche och bred blandningen över grönsakerna. Ställ fatet i 200° ugnsvärme ca 20 minuter tills osten smält och rätten fått fin färg.
Variation:
Använd ett stort blomkålshuvud, som du delar i buketter, i stället för brysselkål.
En förpackning djupfryst grönsaksblandning kan också tillagas på samma sätt.
Kom ihåg:
Gräddningstiden är beroende av vilken höjd formen har. Använd en form som är ca 4 cm hög om du har någon sådan. Är formen högre kan tiden i ugnen behöva ökas något.
När gratängen beströs med ströbröd blir det en spröd och god skorpa på rätten. Det ska inte vara för tjocka lager ströbröd, vare sig i botten av formen eller ovanpå.
Om du vill ha en luftigare gratäng kan du vispa en eller två av äggvitorna och vända ned i såsen.
Gratängen är inte lämplig att frysa. Men frys gärna in förvälld brysselkål.
Tips och idéer:
Gratäng är ett utmärkt tillbehör till kötträtter. Då behövs ingen särskild sås till köttet.
Gratängen kan tillagas i god tid före serveringen. Täck fatet med folie tills det ska in i ugnen. Beräkna litet längre tid i ugnen om rätten hunnit bli helt kall.
BRYSSELKÅLSGRATÄNG
En gratäng av den fina, nya brysselkålen och små bitar av morot blir en god vardagsrätt som kan serveras med t ex stekt potatis och sallad. Gratängen passar också bra som tillbehör till kött.
4 portioner
600 - 700 g brysselkål
1 stor morot
vatten, salt
40 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 ägg
salt, svartpeppar
ströbröd
Ansa brysselkålen. Ta bort de yttersta bladen om det är nödvändigt. Skölj kålen. Skala och skär moroten i mycket små tärningar. Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Tillsätt morotstärningar och koka ytterligare ca 3 minuter. Låt grönsakerna rinna av i durkslag.
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet och späd med mjölk till en ganska tjock sås. Ta kastrullen från värmen. Vispa ned ett ägg i sänder i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form och strö litet ströbröd i den. Lägg grönsakerna i formen. Häll såsen över och strö över ströbröd. Ställ formen i 200° ugnsvärme ca 30 minuter, beroende på formens höjd. Servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter i ugnen
Billigare:
Ta endast 1 dl mjölk i såsen och använd också 2 dl av kokspadet från grönsakerna. I övrigt som i receptet.
Snabbare:
Koka grönsakerna och lägg dem i en ugnssäker form som i receptet. Blanda 3 dl riven ost med 2 dl crème fraîche och bred blandningen över grönsakerna. Ställ fatet i 200° ugnsvärme ca 20 minuter tills osten smält och rätten fått fin färg.
Variation:
Använd ett stort blomkålshuvud, som du delar i buketter, i stället för brysselkål.
En förpackning djupfryst grönsaksblandning kan också tillagas på samma sätt.
Kom ihåg:
Gräddningstiden är beroende av vilken höjd formen har. Använd en form som är ca 4 cm hög om du har någon sådan. Är formen högre kan tiden i ugnen behöva ökas något.
När gratängen beströs med ströbröd blir det en spröd och god skorpa på rätten. Det ska inte vara för tjocka lager ströbröd, vare sig i botten av formen eller ovanpå.
Om du vill ha en luftigare gratäng kan du vispa en eller två av äggvitorna och vända ned i såsen.
Gratängen är inte lämplig att frysa. Men frys gärna in förvälld brysselkål.
Tips och idéer:
Gratäng är ett utmärkt tillbehör till kötträtter. Då behövs ingen särskild sås till köttet.
Gratängen kan tillagas i god tid före serveringen. Täck fatet med folie tills det ska in i ugnen. Beräkna litet längre tid i ugnen om rätten hunnit bli helt kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar