söndag 17 november 2013

Dagens recept: Chokladgodis

DAGENS RECEPT 13-11-17

CHOKLADGODIS

Chokladnötter och Chokladkyssar är två lättlagade godsaker som båda innehåller choklad. Det är trevligt att förpacka de här godsakerna i små askar eller burkar och ge bort som present.

Ca 25 chokladnötter

150 g hasselnötskärnor
200 g blockchoklad
1 tsk snabbkaffe

Ca 30 chokladkyssar

250 g blockchoklad
1½ dl grovhackade russin eller dadlar
1½ dl grovkrossade nötkärnor eller mandel
ca 35 g hackat, syltat apelsinskal


Chokladnötter:
Bred ut nötterna på bakpappersklädd plåt och ställ in plåten i 200° ugn ca 5 minuter. Ta plåten ur ugnen och låt nötterna svalna en stund. Gnid dem mellan fingrarna tills det mesta av skalet lossnat.

Smält chokladen i vattenbad på svag värme. Tillsätt kaffet och rör om så att det löses upp. Ta chokladen ur vattenbadet och blanda ned nötterna i chokladen. Ta med hjälp av två skedar upp chokladnötter i önskad storlek och lägg dem på ett fat med smörpapper eller bakplåtspapper. Låt nötterna svalna i rumstemperatur.

Chokladkyssar:
Smält chokladen i vattenbad på svag värme. Ta upp chokladen och låt den svalna något. Blanda ned russin, nötter och apelsinskal. Ta upp klickar av blandningen och lägg dem på ett fat med smörpapper eller bakplåtspapper. Låt chokladkyssarna stelna på svalt ställe.

Ca 25 minuter att tillaga för varje sort


Annorlunda:
Till chokladkyssarna kan du byta ut frukt och nötter mot cornflakes, rostat ris eller popcorn. I övrigt enligt receptet.

Kom ihåg:
Smält chokladen i vattenbad eller möjligen i teflonkastrull med tjock botten. Låt inte chokladen koka och se till att det inte kommer vattendroppar eller vattenånga i.

Du kan välja mörk eller ljus blockchoklad eller en blandning av båda till godiset i vårt recept.

Bryt gärna chokladen i bitar innan du smälter den. Då värms den upp jämnare.

Det finns färdighackade nötter och mandel att köpa, men det är förstås dyrare än att köpa hela nötter eller mandel.

Tips och idéer:
Om du vill kan du lägga godiset i små pappers- eller aluminiumformar som finns i glada färger. Ställ formarna på en bricka och lägg sedan med hjälp av två skedar blandningen i formarna. Låt stelna i rumstemperatur eller på sval plats enligt receptet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar