lördag 16 november 2013

Dagens recept: Vetekaka med äpplen

DAGENS RECEPT 13-11-16

VETEKAKA MED ÄPPLEN

Denna härliga kaka, som bakas i långpanna, är ett mellanting mellan vetebröd och paj. Först täcks degen med en fyllning av äpplen, russin, socker och kanel och ovanpå detta en härlig smuldeg med mandel.

1 kaka

50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
litet salt
1 dl socker
½ tsk stött kardemumma
25 g jäst
drygt 6 dl vetemjöl

Fyllning:
4 - 6 äpplen
1 dl russin
socker
kanel

Smuldeg:
½ dl mald mandel
½ dl socker
1½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin


Smält matfettet, häll i mjölken och värm blandningen till fingervärme. Blanda ned salt, socker och kardemumma i degspadet. Lös upp jästen i litet av degspadet. Häll på resten av degspadet och arbeta in mjölet till en smidig deg. Täck degen med bakduk och låt den jäsa ca 30 minuter.

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kavla ut degen till en platta och lägg över den på en ugnspanna, ca 20 x 30 cm. Fördela äppelklyftorna över degen och strö på russin, socker och kanel. Ställ in plåten i 200° ugn och grädda ca 10 minuter.

Arbeta snabbt samman smuldegen genom att blanda alla torra ingredienser och sedan arbeta in fettet med hjälp av fingertopparna. Ta kakan ur ugnen och strö degen över äpplena. Fortsätt grädda ytterligare ca 20 minuter, tills kakan verkar genomgräddad och har fått vacker färg. Skär kakan i bitar till serveringen.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 30 minuter att grädda


Annorlunda:
I stället för äppelklyftor kan du använda ett fast äppelmos eller mosade bär.

Billigare:
Uteslut mandeln ur smuldegen och välj i stället motsvarande mängd havregryn.

Kom ihåg:
Tillsätt inte hela mjölmängden till degen på en gång. Ofta är det så att mjölet packas för mycket när det mäts upp i decilitermått. Det är därför bäst att tillsätta litet i sänder tills degen fått lagom konsistens.

1 dl vetemjöl väger ca 60 g.

Tips och idéer:
Om du i stället för äpplen väljer äppelmos eller mosade bär till fyllning, kan du gärna blanda moset med några tsk potatismjöl innan du breder det över kakan. På så sätt blir fyllningen litet fastare och rinner inte vid serveringen.

Frys in:
Vetekakan går fint att frysa in. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 2 - 3 månader.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar