fredag 15 november 2013

Dagens recept: Frikadellsoppa

DAGENS RECEPT 13-11-15

FRIKADELLSOPPA

Soppor är god och värmande vardagsmat. Laga gärna soppa till flera måltider på en gång. Kan förvaras några dagar i kylskåp eller frysas. En soppa som denna blir nästan godare när den åter värms upp.

4 portioner

Ca 50 g palsternacka
ca 50 g rotselleri
ca 50 g kålrot
4 morötter
1 stor gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk olja
1½ l vatten
2 köttbuljongtärningar

½ dl långkornigt ris
finhackad persilja

Frikadeller:
200 g blandfärs eller fläskfärs
1 ägg
1/4 tsk salt
svartpeppar
1 msk skorpmjöl


Skala och skär palsternacka, rotselleri, kålrot och morötter i smala strimlor. Skala och hacka löken. Bryn rotsakerna lätt i en blandning av smör eller margarin och olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vattnet och smula ned buljongtärningarna. Koka på svag värme under lock ca 15 minuter.

Gör frikadellerna: Blanda färs, ägg, kryddor och skorpmjöl och forma små bollar av färsen. Tillsätt frikadellerna, en i sänder, till den kokande soppan. Tillsätt också riset. Koka soppan ytterligare drygt 15 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs och strö över persilja.

Gott att servera med varma ostsmörgåsar eller rågbröd och smör.

Ca 15 minuter att förbereda
Drygt 30 minuter att koka


Snabbare:
Använd en påse djupfrysta soppgrönsaker i stället för färska rotsaker. Tillsätt de frysta grönsakerna till kokande buljong och koka ca 5 minuter. Tillsätt riset och frikadellerna och koka ytterligare ca 15 minuter.

Annorlunda:
Bryn köttfärsen direkt i smör och olja i en tjockbottnad kastrull. Rör om så att färsen blir smulig. Tillsätt rotsakerna och vattnet samt 1 köttbuljongtärning. Koka upp och tillsätt riset. Låt det hela koka ca 15 minuter.

Pröva att smaksätta soppan med någon torkad örtkrydda, t ex timjan, basilika eller oregano.

Kom ihåg:
Om du vill undvika fett kan du tillsätta de strimlade rotsakerna direkt i kokande buljong, utan att först bryna dem. Smaken blir inte riktigt lika fyllig, men soppan blir god i alla fall.

Du kan använda buljongpulver i stället för tärningar. Tillred buljongen enligt anvisningar på förpackningen, men gör hellre en för svag än en för stark buljong. Frikadellerna ger en hel del smak åt soppan.

Tips och idéer:
Det smakar bra med riven ost till soppan, t ex parmesan eller någon annan ost som du tycker om. Ställ fram skålen med ost på bordet så att var och en får ta för sig.

Frys in:
Soppan går utmärkt att frysa in. Förpacka väl i tätt frysemballage och fyll inte förpackningarna helt. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar