fredag 25 oktober 2013

Dagens recept: Tonfisk på kinavis

DAGENS RECEPT 13-10-25

TONFISK PÅ KINAVIS

I det kinesiska köket finns många lättlagade och goda rätter där man kombinerar kyckling, kött eller fisk med olika grönsaker och sedan smaksätter väl. Soyasåsen är nästan obligatorisk och den förhöjer verkligen smaken på rätterna.

4 portioner

1 burk tonfisk i vatten, 200 g
½ huvud sellerikål (kinakål)
10 - 12 små lökar (syltlökar)
eller 2 gula lökar
1 röd paprika
1 burk ärter, 200 g
2 msk smör eller margarin
2 krm currypulver
1 krm paprikapulver
½ - 1 tsk salt
finhackad persilja eller kryddkrasse

soya

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Låt tonfisken rinna av och dela den i mindre bitar. Skölj och ansa sellerikålen och strimla den fint. Skala löken och skiva den om du

Fräs upp löken i en stekpanna med litet matfett. Tillsätt kålen och rör om väl. Låt den sjunka ihop i stekpannan. Tillsätt tonfisk, paprika, ärter och kryddor och rör om väl. Låt det hela bli genomvarmt. Strö över kryddgrönt. Smaksätt med litet soya eller servera soya till, så att var och en kan stänka över sin portion.

Gott att servera med kokt ris eller pasta.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att steka


Festligare:
Använd 300 g färska rensade räkor till rätten i stället för tonfisk. Smaksätt med curry- eller senapspulver, gärna också med litet krossad vitlök. Strö över dill eller gräslök. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också använda krabba till rätten. 1 burk rensad krabba eller 1 kokt rensad krabba blir lagom.

Annorlunda:
Du kan strö 1 dl grovt hackade rostade cashew - eller jordnötter över rätten när den ska serveras.

Du kan använda fint strimlad bladselleri i stället för sellerikål till den här rätten eller också färska, tunt strimlade bönor - haricots verts eller brytbönor.

Kom ihåg:
Soya är en kryddsås som man framställer av soyabönor som får jäsa på ett alldeles speciellt sätt. Det finns både tjockflytande och tunnflytande soya. Hos oss säljs både kinesisk och japansk soya - vilket man föredrar är en smaksak. Den kinesiska soyan är något mörkare till färgen och dessutom något saltare än den japanska. Du kan använda soya till smaksättning av soppor, såser, stuvningar, gryträtter och servera den till mat, framför allt risrätter. Soya används också i marinader.

Du kan servera den här rätten med rostat bröd med vitlökssmör om du vill. Rosta skivor av vitt bröd, helst osötat, och bred genast på ett smör, smaksatt med litet salt och vitlök. Smöret smälter då in i brödet och ger det en utsökt smak. Men kom ihåg, det finns alltid personer som inte gillar vitlök!

Tips och idéer:
Vitlök får aldrig bryna med om du t ex sauterar en rätt. Den kan då få en bitter och ganska frän smak. Det är därför bättre att smaksätta med vitlök efter bryningen.

Om du har hackat vitlök på ett skärbräde, så kom ihåg att du alltid bör skölja av både det och kniven du använt i kallt vatten först innan du diskar dem. Vitlökssmaken biter sig lätt fast annars.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar