torsdag 24 oktober 2013

Dagens recept: Finsk fårstuvning

DAGENS RECEPT 13-10-24

FINSK FÅRSTUVNING

Finsk fårstuvning är en gammal populär rätt där olika rotfrukter kompletterar den fina smaken hos lammköttet. För numera är det lammkött, inte fårkött, som säljs. Det här blir en god och ganska billig rätt, du använder lammbog, lammrygg eller bringa med ben.

4 portioner

1 kg lammkött med ben
(bringa, rygg eller bog)
4 dl vatten
1½ tsk salt
några hela vitpepparkorn
några hela kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 liten kålrot, ca 500 g
4 morötter
1 litet blomkålshuvud
6 potatisar
1 purjolök
eller 200 g gröna bönor

3 msk hackad persilja

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
ta bara 6 - 7 dl vatten till kokningen.


Be att få köttet knäckt i butiken. Skölj av det och lägg det i en gryta. Häll på vatten och salt och låt det koka upp. Skumma och låt köttet sedan koka på svag värme under lock ca 30 minuter. Tillsätt kryddorna.

Skölj och ansa under tiden alla grönsaker och rotsaker. Skär dem i rejäla bitar. Bryt blomkålshuvudet i buketter. Lägg ned rotsakerna efter hand i grytan med köttet. Kålrötter först, sedan morötter och potatis. Tillsätt sist blomkål och purjolök eller bönor.

Låt grytan sakta koka på svag värme under lock tills kött och rotsaker är genomkokta. Pröva med en sticka. Strö över persilja och servera, gärna med bröd och smör.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att koka


Snabbare:
Använd benfritt kött av lamm, s k grytbitar. Beräkna ca 600 g kött. Koka upp köttet som i vårt recept, skumma och tillsätt kryddor. Tillsätt mot slutet av kokningen 1 pkt djupfrysta blandade soppgrönsaker (600 g) och låt dem koka tills allt är genomkokt. Smaksätt gärna med litet timjan.

Annorlunda:
Koka grytan i ugn under tättslutande lock ca 1 1/4 timme. Tillsätt då rotsaker och grönsaker till köttet från början. Ugnstemperatur 200°. Bjud gärna grytan ur djupa tallrikar.

Kom ihåg:
Kålrot hör till våra C-vitaminrikaste rotfrukter och den är ganska billig, vilket gör att den borde förekomma mer i maträtter. Den har en karaktäristisk smak, nästan litet skarp. Skalet är hårt och litet träigt och det är därför viktigt att skala den.

Morötter innehåller mycket karotin, som omvandlas i kroppen och bildar A-vitamin. Morötter har en lätt sötaktig smak, vilket gör att man inte kan ta för mycket morötter i en rätt, då slår den söta smaken igenom.

Tips och idéer:
Det går bäst att skala morötter och liknande rotfrukter med en potatisskalare. Till kålrötter bör du däremot ha en liten vass kniv, då skalet är tjockt och det är svårt att få med hela skalet med potatisskalare.

Om blomkål fått mörka fläckar på ytan kan du lätt skrapa bort dem med kniv eller försiktigt skala bort dem med potatisskalare.

Frys in:
Den här rätten går utmärkt att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage, använd burkar eller förpackningar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar