onsdag 23 oktober 2013

Dagens recept: Fyllt kålhuvud

DAGENS RECEPT 13-10-23

FYLLT KÅLHUVUD

Det här kålhuvudet blir som en enda stor kåldolma, saftig, god och snabbare att laga än individuella dolmar. Och i stället för att bryna kålhuvudet kokar du det i lättsaltat vatten. Kokta rätter behöver vi som omväxling mot allt stekt och grillat.

4 portioner

1 vitkålshuvud, ca 1 kg
vatten
salt (1½ tsk salt/liter vatten)

Fyllning:
1 dl långkornigt ris
2 dl vatten
2 krm salt
2 dl mjölk
200 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 tsk mejram eller timjan
2 - 3 dl hackad vitkål
hackad persilja

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Putsa kålhuvudet. Skär bort en del av rotstocken. Häll vatten i en rymlig kastrull. Salta och låt det koka upp. Lägg i kålhuvudet och förväll det ca 10 minuter. Ta upp det, låt det rinna av väl och svalna. Spara kålspadet.

Lossa försiktigt de yttre bladen så att du kan komma åt det inre av kålhuvudet. Skär loss och gröp ur kålen inuti kålhuvudet och hacka den.

Gör fyllningen. Koka riset i saltat vatten. Späd med mjölk och låt koka tills du fått en "gröt". Låt den svalna. Blanda ris, färs, ägg, kryddor, hackad kål och persilja. Fyll blandningen i kålhuvudet. Lägg det gärna i en tunn duk eller i en grönsakskokare med uppfällbara kanter. Vik över kålbladen så att kålhuvudet ser helt ut.

Koka kålhuvudet på svag värme i kålspadet som du förvällt kålen i, ca 40 minuter eller tills kål och fyllning är genomkokta. Servera med grovt bröd och smör.

Ca 25 minuter att förbereda
40 - 50 minuter att koka


Enklare:
Förväll kålen som i vårt recept men ca 15 minuter. Hacka all kål. Blanda samman färsfyllningen. Lägg hackad kål och färs varvvis i en smord, ugnssäker form. Grädda i ugn vid 200° ca 45 minuter eller tills kål och färs är genomkokta. Ställ formen i mitten av ugnen.

Annorlunda:
Du kan använda matvete i stället för ris i fyllningen. Och du kan göra fyllningen helt vegetarisk, d v s utesluta köttfärs. Ta då 2 ägg i stället. I övrigt som i vårt recept. Rätten kan lagas både som pudding i ugn eller som fyllt kålhuvud.

Kom ihåg:
Den första höstkålen är mjäll och fin och ganska lättkokt. Avpassa koktiden så att kålen inte kokar för länge - den kan gärna vara litet knaprig. Men färsen bör vara genomkokt.

Du kan blanda ned 1 eller 2 rårivna äpplen i färsen i stället för köttfärs. De ger en frisk smak åt fyllningen. Krydda gärna med litet malda kryddnejlikor.

Tips och idéer:
Om du vill kan du laga kåldolmar av ingredienserna i vårt recept. Förväll kålhuvudet och lossa bladen efter hand. Fyll med färs och rulla ihop till dolmar. Stek dem gärna i ugn, det är bekvämt. Lägg dem i en långpanna med skarven nedåt. Stek vid 225° ca 40 minuter. Pensla med smält smör eller margarin blandat med litet soya.

Frys in:
Den här rätten går att frysa. Låt den kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage, gärna dubbelt sådant. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar