DAGENS RECEPT 13-10-22
AUBERGINE MED KRÄMIG OSTSÅS
Aubergine - äggplanta - hör till våra ovanligare grönsaksfrukter. Den är god i gratänger av olika slag - här har vi valt att gratinera den med tjock, blank ostsås. Du kan också använda aubergine i grytor och soppor eller fylla den med färs och gratinera.
4 portioner
2 medelstora eller 3 små auberginer
2 gula lökar
1 grön paprika
vatten
salt, 1½ tsk/liter vatten
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 äggula
2 dl riven stark ost
2 krm timjan
ev salt
4 msk riven ost, t ex Parmesan
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
ta bara 1½ sats ostsås.
Skölj och torka auberginerna och skär dem i skivor. Skala och skiva löken. Skölj och dela paprikan och ta bort alla kärnor. Skär den i strimlor. Förväll auberginen tillsammans med löken i lättsaltat vatten ca 10 minuter eller tills skivorna mjuknat. Ta upp dem och låt dem rinna av.
Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med mjölk, litet i sänder, till en tjock blank sås. Tillsätt grädde och låt såsen koka 4 - 5 minuter. Rör ned äggula, ost och timjan. Salta eventuellt. Om osten är stark behöver du knappast tillsätta något salt.
Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på aubergine, lök och paprika. Häll över såsen. Strö över ost och gratinera rätten i ugn vid 250° på övre falsen ca 15 minuter eller tills rätten fått lätt färg och verkar genomvarm.
Gott att servera med enbart en sallad eller till rätter av kött, fisk eller kyckling.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Enklare:
Gratinera rätten med enbart gräddfil eller crème fraîche som du smaksatt med rikligt med riven ost och litet timjan. Rör gärna ned en äggula i gräddfilen/crème fraîchen. Gratinera som i vårt recept.
Eller gratinera rätten med enbart rikligt med riven ost. Beräkna 3 dl ost till vårt recept. Blanda då gärna flera sorters ost.
Annorlunda:
Förbered aubergine, lök och paprika som i vårt recept. Lägg allt på ett smort ugnssäkert fat eller i en form. Häll över en äggstanning som du gör på 3 ägg, 3 dl mjölk eller hälften mjölk, hälften grädde, 2 dl riven stark ost, 1 tsk salt och 2 krm timjan. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat och rätten fått lätt färg. Ställ fatet/formen mitt i ugnen.
Kom ihåg:
Aubergine har blivit allt vanligare hos oss. Det är en grönsaksfrukt, släkt med tomat, paprika och potatis. Köttet är ljust, vitt eller grönvitt, och skalet är mörkt, slätt och blankt. Färgen varierar men här hemma får vi mest den mörka violetta sorten.
Aubergine kan tillagas på många olika sätt. Den används nästan aldrig rå. Bäst är den gratinerad med sås eller fylld med färs, svamp, lök- och tomatröra eller ost. Eftersom aubergine har mild smak passar det särskilt bra att krydda den med litet starka kryddor: vitlök, oregano, rosmarin, timjan, kapris, citron eller ost.
Stek aubergine i smör. Tillsätt pressad citronsaft och litet kapris mot slutet av stekningen. Häll det brynta smöret över och servera med citronklyftor.
Tips och idéer:
Om du ska gratinera aubergine i skivor och inte vill förvälla dem bör du strö litet salt över skivorna, låta dem ligga ca 30 minuter och sedan skölja av och torka dem.
Förvara alltid aubergine svalt och mörkt men helst inte i kylskåp. Bästa förvaringstemperatur är 8 - 10°.
AUBERGINE MED KRÄMIG OSTSÅS
Aubergine - äggplanta - hör till våra ovanligare grönsaksfrukter. Den är god i gratänger av olika slag - här har vi valt att gratinera den med tjock, blank ostsås. Du kan också använda aubergine i grytor och soppor eller fylla den med färs och gratinera.
4 portioner
2 medelstora eller 3 små auberginer
2 gula lökar
1 grön paprika
vatten
salt, 1½ tsk/liter vatten
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 äggula
2 dl riven stark ost
2 krm timjan
ev salt
4 msk riven ost, t ex Parmesan
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
ta bara 1½ sats ostsås.
Skölj och torka auberginerna och skär dem i skivor. Skala och skiva löken. Skölj och dela paprikan och ta bort alla kärnor. Skär den i strimlor. Förväll auberginen tillsammans med löken i lättsaltat vatten ca 10 minuter eller tills skivorna mjuknat. Ta upp dem och låt dem rinna av.
Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med mjölk, litet i sänder, till en tjock blank sås. Tillsätt grädde och låt såsen koka 4 - 5 minuter. Rör ned äggula, ost och timjan. Salta eventuellt. Om osten är stark behöver du knappast tillsätta något salt.
Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på aubergine, lök och paprika. Häll över såsen. Strö över ost och gratinera rätten i ugn vid 250° på övre falsen ca 15 minuter eller tills rätten fått lätt färg och verkar genomvarm.
Gott att servera med enbart en sallad eller till rätter av kött, fisk eller kyckling.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Enklare:
Gratinera rätten med enbart gräddfil eller crème fraîche som du smaksatt med rikligt med riven ost och litet timjan. Rör gärna ned en äggula i gräddfilen/crème fraîchen. Gratinera som i vårt recept.
Eller gratinera rätten med enbart rikligt med riven ost. Beräkna 3 dl ost till vårt recept. Blanda då gärna flera sorters ost.
Annorlunda:
Förbered aubergine, lök och paprika som i vårt recept. Lägg allt på ett smort ugnssäkert fat eller i en form. Häll över en äggstanning som du gör på 3 ägg, 3 dl mjölk eller hälften mjölk, hälften grädde, 2 dl riven stark ost, 1 tsk salt och 2 krm timjan. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat och rätten fått lätt färg. Ställ fatet/formen mitt i ugnen.
Kom ihåg:
Aubergine har blivit allt vanligare hos oss. Det är en grönsaksfrukt, släkt med tomat, paprika och potatis. Köttet är ljust, vitt eller grönvitt, och skalet är mörkt, slätt och blankt. Färgen varierar men här hemma får vi mest den mörka violetta sorten.
Aubergine kan tillagas på många olika sätt. Den används nästan aldrig rå. Bäst är den gratinerad med sås eller fylld med färs, svamp, lök- och tomatröra eller ost. Eftersom aubergine har mild smak passar det särskilt bra att krydda den med litet starka kryddor: vitlök, oregano, rosmarin, timjan, kapris, citron eller ost.
Stek aubergine i smör. Tillsätt pressad citronsaft och litet kapris mot slutet av stekningen. Häll det brynta smöret över och servera med citronklyftor.
Tips och idéer:
Om du ska gratinera aubergine i skivor och inte vill förvälla dem bör du strö litet salt över skivorna, låta dem ligga ca 30 minuter och sedan skölja av och torka dem.
Förvara alltid aubergine svalt och mörkt men helst inte i kylskåp. Bästa förvaringstemperatur är 8 - 10°.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar