måndag 21 oktober 2013

Dagens recept: Bönsoppa

DAGENS RECEPT 13-10-21

BÖNSOPPA

En mustig och värmande soppa är vad vi behöver om det blir några kulna höstdagar. Den här kokas på vita bönor och kan gott tävla med vår ärtsoppa. Den är dryg, mättande och ganska billig. Litet grönt i förhöjer både smak, utseende och näringsvärde.

8 portioner

6 dl vita bönor
vatten
2 tsk salt/liter vatten

1 liten rimmad fläsklägg, ca 1 kg
3 l vatten
1 gul lök
2 lagerblad
8 - 10 kryddpepparkorn
2 kvistar torkad mejram
eller 2 krm mejram
6 - 8 potatisar
ev 4 små rökta korvar
(salt, vitpeppar)
4 msk hackad persilja

Till 4 portioner:
Hälften av ingredienserna.


Skölj bönorna och låt dem ligga över natten i saltat vatten, 2 tsk/liter. Häll bort vattnet nästa dag.

Putsa fläskläggen. Knäck den på ett par ställen om den inte redan är knäckt. Lägg den i en rymlig kastrull och häll på vattnet. Tillsätt bönor, skivad lök, lagerblad och övriga kryddor och låt det hela koka upp. Låt soppan långsamt koka under lock ca 1 timme. Tillsätt då den skalade potatisen, skuren i stora tärningar. Låt soppan koka upp och koka på svag värme ytterligare ca 30 minuter eller tills bönor, fläsklägg och potatis känns genomkokta. Ta upp fläskläggen och skär köttet i tärningar. Lägg tillbaka det i soppan.

Om du vill kan du tillsätta någon rökt korv, t ex frukostkorv eller salami, skuren i skivor, mot slutet av kokningen. Den ger soppan en annorlunda fyllig smak. Smaksätt ev med salt och peppar, strö över persilja och servera soppan med gott bröd att bryta.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 8 timmars blötläggning för bönorna
Ca 1½ timme att koka


Billigare:
Uteslut fläskläggen. Vattlägg bönorna som i vårt recept. Häll bort vattnet. Koka dem sedan mjuka i buljong (vanlig köttbuljong eller grönsaksbuljong på tärning eller som pulver går bra). Krydda som i vårt recept men tillsätt 2 lökar, skurna i skivor. Servera soppan med rejäla ostsmörgåsar, där du först doppat smörsidan i litet finhackad persilja eller gräslök.

Annorlunda:
Koka soppan på både vita och bruna bönor, hälften av varje. Tillsätt 2 skivor rotselleri i bitar och 4 morötter i skivor och 2 vitlöksklyftor. I övrigt som i vårt recept.

Enklare:
Du kan koka soppan helt utan fläsk eller koka den på en bit rökt eller rimmat fläsk. Du kan också enbart använda någon rökt korv.

Kom ihåg:
Både bönor och linser har blivit mycket populära på senare år och det med all rätt. De ger värdefullt protein, är billiga och dryga och ger omväxling i vardagsmaten. Men du måste låta dem ligga i vatten helst över en natt innan du kokar dem. Då blir de mer lättkokta och lättsmälta. Linser behöver inte ligga i vatten mer än några timmar.

Den här soppan kräver litet tid, så laga gärna större sats på en gång. Det är kokning och vattläggning som tar tid, inte förberedelserna. Soppan blir dessutom bättre om den får stå någon dag.

Tips och idéer:
Litet strimlad purjolök, bladselleri eller grovhackad grönkål kan ge soppan mer smak och färg.

Du kan strö litet riven stark ost över soppan när du serverar den. Du kan också smaksätta med litet tomatpuré.

Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Förpacka den i burkar med tättslutande lock när den är riktigt kall. Fyll inte burkarna mer än till 2/3. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar