DAGENS RECEPT 13-10-20
VÄRMLANDSKORV MED STRIMMELKÅL
Korv och kål passar bra tillsammans och ger fina, mustiga rätter. Här har vi blandat mycket fint strimlad vitkål och rödkål med litet morötter och låtit det hela koka tillsammans med värmlandskorv. Andra korvsorter går också bra.
4 portioner
1 litet vitkålshuvud
eller ½ vitkålshuvud och ½ rödkålshuvud
2 morötter
3 dl vatten
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
1 lagerblad
2 krm timjan
några hela nejlikor
1 värmlandskorv, ca 700 g
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men ta
bara 5 dl vatten till kokning.
Skölj och putsa kålen. Skär den i mycket fina strimlor och lägg den i en gryta. Skala och strimla morötterna och lägg ned dem i grytan tillsammans med kålen. Tillsätt kryddor. Häll på kokande vatten och låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme ett par minuter, så att kålen sjunker ihop.
Lägg på korven. Hetta upp det hela igen och låt allt koka på svag värme utan lock ca 15 minuter. Vänd då korven och låt allt koka ytterligare ca 15 minuter. Grytan får bara småkoka, annars spricker korven.
Ta upp korven och skär den i jämna bitar. Lägg tillbaka dem i grytan och servera genast, gärna med bröd och senap.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka
Annorlunda:
Skölj och strimla 2 purjolökar och lägg ned dem i grytan tillsammans med kål och morötter. Låt det hela koka upp och långsamt sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt då 4 frukostkorvar, skurna i bitar. Låt allt koka upp igen och sedan koka ca 10 minuter. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd färdigkokt korv till denna rätt. Låt då kålen koka upp under lock ca 20 minuter. Skiva korven och lägg ned den. Låt allt koka upp och koka några minuter. Krydda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Olika korvsorter har olika koktid. Fläskkorv och köttkorv kokar snabbare än värmlandskorv. Koktiden beror också på tjockleken på korven - ju grövre korv, desto längre koktid.
Numera finns också färdigkokt korv att bara skiva och värma. Passar bra till snabbgjorda grytor med grönsaker.
Använd gärna en låg, vid kastrull eller gryta till denna rätt, den kokar då upp snabbare. Koka utan lock, annars vill skinnet på korven lätt spricka. Du kan låta locket ligga på kastrullen men inte helt, det får inte vara tättslutande.
Tips och idéer:
Du kan blanda i vilka finstrimlade rotsaker du vill i denna rätt. Kålrötter, kålrabbi, rotselleri eller palsternackor är några förslag som ger mustig smak.
Du kan laga rätten på brysselkål i stället för vitkål. Låt då korven koka först ca 15 minuter och lägg sedan i brysselkålen.
Frys in:
Det är klokt att snabbt förvälla vitkål och rödkål i strimlor medan kålen är fin och billig. Bra att ha till hands. Låt kålen kallna och förpacka sedan väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 8 månader.
VÄRMLANDSKORV MED STRIMMELKÅL
Korv och kål passar bra tillsammans och ger fina, mustiga rätter. Här har vi blandat mycket fint strimlad vitkål och rödkål med litet morötter och låtit det hela koka tillsammans med värmlandskorv. Andra korvsorter går också bra.
4 portioner
1 litet vitkålshuvud
eller ½ vitkålshuvud och ½ rödkålshuvud
2 morötter
3 dl vatten
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
1 lagerblad
2 krm timjan
några hela nejlikor
1 värmlandskorv, ca 700 g
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men ta
bara 5 dl vatten till kokning.
Skölj och putsa kålen. Skär den i mycket fina strimlor och lägg den i en gryta. Skala och strimla morötterna och lägg ned dem i grytan tillsammans med kålen. Tillsätt kryddor. Häll på kokande vatten och låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme ett par minuter, så att kålen sjunker ihop.
Lägg på korven. Hetta upp det hela igen och låt allt koka på svag värme utan lock ca 15 minuter. Vänd då korven och låt allt koka ytterligare ca 15 minuter. Grytan får bara småkoka, annars spricker korven.
Ta upp korven och skär den i jämna bitar. Lägg tillbaka dem i grytan och servera genast, gärna med bröd och senap.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka
Annorlunda:
Skölj och strimla 2 purjolökar och lägg ned dem i grytan tillsammans med kål och morötter. Låt det hela koka upp och långsamt sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt då 4 frukostkorvar, skurna i bitar. Låt allt koka upp igen och sedan koka ca 10 minuter. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd färdigkokt korv till denna rätt. Låt då kålen koka upp under lock ca 20 minuter. Skiva korven och lägg ned den. Låt allt koka upp och koka några minuter. Krydda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Olika korvsorter har olika koktid. Fläskkorv och köttkorv kokar snabbare än värmlandskorv. Koktiden beror också på tjockleken på korven - ju grövre korv, desto längre koktid.
Numera finns också färdigkokt korv att bara skiva och värma. Passar bra till snabbgjorda grytor med grönsaker.
Använd gärna en låg, vid kastrull eller gryta till denna rätt, den kokar då upp snabbare. Koka utan lock, annars vill skinnet på korven lätt spricka. Du kan låta locket ligga på kastrullen men inte helt, det får inte vara tättslutande.
Tips och idéer:
Du kan blanda i vilka finstrimlade rotsaker du vill i denna rätt. Kålrötter, kålrabbi, rotselleri eller palsternackor är några förslag som ger mustig smak.
Du kan laga rätten på brysselkål i stället för vitkål. Låt då korven koka först ca 15 minuter och lägg sedan i brysselkålen.
Frys in:
Det är klokt att snabbt förvälla vitkål och rödkål i strimlor medan kålen är fin och billig. Bra att ha till hands. Låt kålen kallna och förpacka sedan väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 8 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar