DAGENS RECEPT 13-10-26
CITRONFROMAGE
Hemlagad citronfromage hör till klassikerna bland efterrätter. Den här blir särskilt lätt och porös och förvånansvärt kalorisnål. Den är inte svår att laga och kan förberedas i god tid.
4 - 5 portioner
7 blad gelatin
4 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1½ citron
pressad saft av 2 citroner
1½ dl vispgrädde
Garnering:
citronskivor
rivet citronskal
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten minst 5 minuter. Dela äggen. Vispa äggulorna med sockret tills massan blir riktigt ljus och pösig.
Krama ur gelatinbladen. Smält dem långsamt i en kastrull över mycket svag värme i den vätska som finns kvar i bladen när du kramat ur dem. Låt gelatinet svalna av.
Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt, fast skum. Rör ned gelatinet i äggulesmeten och tillsätt citronskal och pressad citronsaft. Rör ned grädden och vänd försiktigt i äggvitorna. Häll genast upp massan i en vattensköljd form. Låt den stå i kylskåp eller på annan kall plats minst 4 timmar.
Stjälp upp fromagen på fat. Garnera med citronskivor och rivet citronskal, gärna också färsk mynta.
Gott att servera med mandelkakor, rån eller knäckflarn.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att stelna
Snabbare:
Vispa de hela äggen med sockret ljust och pösigt. Använd gärna en elvisp så går det snabbt. I övrigt som i vårt recept. Häll upp fromagen i portionsskålar och låt den stelna i frys ca 30 minuter, därefter i kylskåp.
Festligare:
Du kan blanda i tärningar av färsk frukt eller färska bär i fromagen. Du kan byta ut vispgrädden mot gräddfil. Vänd ned den i smeten innan du vänder ned äggvitorna. Hackad mandel eller hackade nötter kan du också tillsätta eller strö runt kanterna på formen innan du häller i massan att stelna.
Du kan smaksätta fromagen med 1 - 2 msk likör eller konjak.
Du kan bjuda små tunna bitar ren choklad till fromagen eller garnera den med chokladplattor.
Kom ihåg:
Gelatinlösningen måste svalna innan du tillsätter den. Den kan annars klimpa sig och rätten får en grynig konsistens.
Alla gelatinrätter behöver en viss tid att stelna innan du kan stjälpa upp dem. Ju syrligare blandningen är, desto längre tid tar det.
Stjälp gärna upp gelatinrätter på vattensköljt fat. Då kan du lättare flytta på rätten eftersom den glider på fatet.
Lossa alltid gelatinrätter väl runt kanterna innan du försöker stjälpa upp dem. Du kan också doppa utsidan av formen i varmt, men inte hett, vatten. Då lossar rätten lätt och glider ur formen. Luta gärna formen något när du stjälper upp den.
Du kan också ställa formen upp och ned på det fat som du tänkt stjälpa upp rätten på. Linda sedan snabbt en handduk, som du vridit ur i varmt vatten, runt formen. Låt stå ett ögonblick, så lossar rätten.
Tips och idéer:
Beräkna 1 blad gelatin per dl vätska för ett ganska löst gelé, 1½ blad gelatin per dl vätska för ett något fastare gelé, och 2 blad gelatin per dl vätska för ett fast gelé.
5 blad gelatin motsvarar 1 msk gelatinpulver.
CITRONFROMAGE
Hemlagad citronfromage hör till klassikerna bland efterrätter. Den här blir särskilt lätt och porös och förvånansvärt kalorisnål. Den är inte svår att laga och kan förberedas i god tid.
4 - 5 portioner
7 blad gelatin
4 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1½ citron
pressad saft av 2 citroner
1½ dl vispgrädde
Garnering:
citronskivor
rivet citronskal
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten minst 5 minuter. Dela äggen. Vispa äggulorna med sockret tills massan blir riktigt ljus och pösig.
Krama ur gelatinbladen. Smält dem långsamt i en kastrull över mycket svag värme i den vätska som finns kvar i bladen när du kramat ur dem. Låt gelatinet svalna av.
Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt, fast skum. Rör ned gelatinet i äggulesmeten och tillsätt citronskal och pressad citronsaft. Rör ned grädden och vänd försiktigt i äggvitorna. Häll genast upp massan i en vattensköljd form. Låt den stå i kylskåp eller på annan kall plats minst 4 timmar.
Stjälp upp fromagen på fat. Garnera med citronskivor och rivet citronskal, gärna också färsk mynta.
Gott att servera med mandelkakor, rån eller knäckflarn.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att stelna
Snabbare:
Vispa de hela äggen med sockret ljust och pösigt. Använd gärna en elvisp så går det snabbt. I övrigt som i vårt recept. Häll upp fromagen i portionsskålar och låt den stelna i frys ca 30 minuter, därefter i kylskåp.
Festligare:
Du kan blanda i tärningar av färsk frukt eller färska bär i fromagen. Du kan byta ut vispgrädden mot gräddfil. Vänd ned den i smeten innan du vänder ned äggvitorna. Hackad mandel eller hackade nötter kan du också tillsätta eller strö runt kanterna på formen innan du häller i massan att stelna.
Du kan smaksätta fromagen med 1 - 2 msk likör eller konjak.
Du kan bjuda små tunna bitar ren choklad till fromagen eller garnera den med chokladplattor.
Kom ihåg:
Gelatinlösningen måste svalna innan du tillsätter den. Den kan annars klimpa sig och rätten får en grynig konsistens.
Alla gelatinrätter behöver en viss tid att stelna innan du kan stjälpa upp dem. Ju syrligare blandningen är, desto längre tid tar det.
Stjälp gärna upp gelatinrätter på vattensköljt fat. Då kan du lättare flytta på rätten eftersom den glider på fatet.
Lossa alltid gelatinrätter väl runt kanterna innan du försöker stjälpa upp dem. Du kan också doppa utsidan av formen i varmt, men inte hett, vatten. Då lossar rätten lätt och glider ur formen. Luta gärna formen något när du stjälper upp den.
Du kan också ställa formen upp och ned på det fat som du tänkt stjälpa upp rätten på. Linda sedan snabbt en handduk, som du vridit ur i varmt vatten, runt formen. Låt stå ett ögonblick, så lossar rätten.
Tips och idéer:
Beräkna 1 blad gelatin per dl vätska för ett ganska löst gelé, 1½ blad gelatin per dl vätska för ett något fastare gelé, och 2 blad gelatin per dl vätska för ett fast gelé.
5 blad gelatin motsvarar 1 msk gelatinpulver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar