söndag 6 oktober 2013

Dagens recept: Mexikanska crêpes

DAGENS RECEPT 13-10-06

MEXIKANSKA CRÊPES

Små tunna crêpes - pannkakor - fyllda med ost, avocado och gräddfil är både spännande och gott. Inte svårt att laga heller och du kan förbereda rätten och sedan bara gratinera den i ugn, när du ska bjuda på den.

4 portioner

2 ägg
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 krm salt
2 dl gräddfil
2 msk smör eller margarin

Fyllning:
2 avocados
6 msk riven ost, Cheddar, Emmenthaler
eller Gruyère
1 finstrimlad purjolök
1 dl gräddfil

Gratinering:
4 msk riven ost
1 dl gräddfil

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Vispa ägg, mjölk och vetemjöl till en slät smet. Tillsätt potatismjöl, salt och sist gräddfil. Låt smeten stå en stund.

Gör fyllningen: Skölj och skala avocadon, dela den och ta bort kärnan. Skär avocadon i tärningar. Blanda avocado, ost, purjolök och gräddfil.

Hetta upp en liten crêpe-panna och grädda crêpes i matfett, men bara på ena sidan. Lägg upp dem på ett smörpapper på galler att svalna. Lägg litet av fyllningen på varje crêpe och rulla ihop dem. Lägg rullarna tätt på smort, ugnssäkert fat. Häll över gräddfil. Strö över riven ost. Gratinera i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills osten smält ned och rätten fått lätt färg.

Garnera ev med avocadotärningar och purjolöksstrimlor, gärna också skivade tomater. Servera genast.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera


Annorlunda:
Du kan fylla crêpes med en fin köttfärsröra i stället för med gräddfil, ost och avocado. Smaksätt köttfärsröran väl och låt den svalna. Lägg den i pannkakorna, rulla ihop och lägg på smort, ugnssäkert fat. I övrigt som i vårt recept.

Enklare:
Uteslut gratineringen och servera nygräddade crêpes med fyllningen bredvid i skålar, så att var och en kan fylla sin egen pannkaka. Grädda dem lätt på bägge sidor först.

Kom ihåg:
Om du inte har en crêpe-panna kan du grädda dessa pannkakor i en vanlig pannkakslagg. De blir kanske inte så jämna i kanterna, men det betyder mindre.

Du kan också använda din vanliga stekpanna. Häll i smet men inte så att den täcker hela botten. Crêpes ska alltid vara tunna och porösa.

Avocado vill gärna mörkna så snart du skurit den. Pressa över litet citronsaft så hjälper den till att behålla avocadon ljus och fin.

Tips och idéer:
Du kan använda gräslök eller vanlig finhackad gul eller röd lök i fyllningen i stället för purjolök.

Du kan också smaksätta fyllningen med några mosade ansjovisfiléer eller sardeller. Några skivade oliver är gott i.

Frys in:
Frys gärna in crêpes men utan fyllning. Lägg dem i "stackar" med smörpapper emellan. Då går det lättare att ta ut så många du behöver åt gången. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar