DAGENS RECEPT 13-10-07
UGNSBAKADE KOTLETTER
Att steka kotletter i ugn hör kanske inte till det vanligaste. Men den här rätten blir en allt-i-ett-rätt där du har både kött och tillbehör på samma fat. Lättare och bekvämare kan det inte bli och knappast godare heller. Välj tjocka kotletter till rätten.
4 portioner
4 stora griskotletter, ca 600 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 dl vatten eller buljong
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 stor gul lök
1 grön paprika
litet paprikapulver
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Smörj lätt ett djupt, ugnssäkert fat. Lägg på risgrynen och häll på kokande vatten, salt och peppar. Täck fatet med folie och koka i ugn vid 200° ca 20 minuter.
Bryn under tiden kotletterna väl i litet av matfettet i en stekpanna. Krydda. Håll dem varma. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl vatten eller buljong.
Skala löken och skär den i fyra skivor. Skölj och kärna ur paprikan och skär den i ringar. Fräs löken i resten av matfettet.
Lägg kotletterna på riset när det kokat ca 15 minuter (ta bort foliet). Lägg lök- och paprikaringar på kotletterna och dofta litet paprikapulver över löken. Låt rätten steka färdig i ugn vid 200° utan folie ca 10 minuter eller tills vätskan i riset kokat in och kotletterna verkar genomstekta.
Servera direkt ur formen med den silade skyn och en grönsallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter i ugnen
Snabbare:
Använd snabbris och koka det i en kastrull ovanpå spisen. Bryn och efterstek under tiden kotletterna 3 - 4 minuter på varje sida. Krydda dem. Lägg upp riset på fat, lägg på kotletterna och lägg på fräst lök och paprika. Vispa ur stekpannan med litet vatten eller buljong. Sila skyn och bjud den till.
Annorlunda:
Bryn, efterstek och krydda kotletterna på vanligt sätt i en stekpanna på spisen. Koka riset. Gör en paprikaröra av finhackad paprika, finhackad gul lök och litet tomatpuré, som får fräsa tillsammans i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Servera röran och det kokta riset till kotletterna.
Eller bjud kotletterna med färdig tomatsås, typ spaghettisås, på burk som du låter sjuda upp och smaksätter med lök eller lökpulver.
Kom ihåg:
Låt alltid fettet på kotletterna vara kvar under stekningen. Snitta fettkanten på ett par ställen med vass kniv, så drar kotletterna inte ihop sig under stekningen. Skär sedan bort fettet på tallriken.
Oftast kan du steka kotletter utan att tillsätta något fett alls, men avpassa värmen så att kotletterna inte bränns.
Lök bör du bryna på ganska svag värme och låta den långsamt bli mjuk och brynt. Har du för kraftig värme bränns löken och får en bitter smak. Dessutom får du svarta flagor i den. Om du vill kan du smaksätta lök med en knivsudd socker. Det hjälper också till att göra löken brun snabbare.
Tips och idéer:
Kom ihåg att diska ur din stekpanna i varmt vatten med något milt diskmedel, när du använt den. Skölj väl i vatten och torka ur den. Fettrester som finns kvar i stekpannan kan annars härskna och ger då maten, som du steker nästa gång, en dålig smak.
Bryn alltid kött först och krydda sedan. Salt drar köttsaft ur köttet, det blir torrare och dessutom svårare att få jämnt och fint brynt.
UGNSBAKADE KOTLETTER
Att steka kotletter i ugn hör kanske inte till det vanligaste. Men den här rätten blir en allt-i-ett-rätt där du har både kött och tillbehör på samma fat. Lättare och bekvämare kan det inte bli och knappast godare heller. Välj tjocka kotletter till rätten.
4 portioner
4 stora griskotletter, ca 600 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 dl vatten eller buljong
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 stor gul lök
1 grön paprika
litet paprikapulver
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Smörj lätt ett djupt, ugnssäkert fat. Lägg på risgrynen och häll på kokande vatten, salt och peppar. Täck fatet med folie och koka i ugn vid 200° ca 20 minuter.
Bryn under tiden kotletterna väl i litet av matfettet i en stekpanna. Krydda. Håll dem varma. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl vatten eller buljong.
Skala löken och skär den i fyra skivor. Skölj och kärna ur paprikan och skär den i ringar. Fräs löken i resten av matfettet.
Lägg kotletterna på riset när det kokat ca 15 minuter (ta bort foliet). Lägg lök- och paprikaringar på kotletterna och dofta litet paprikapulver över löken. Låt rätten steka färdig i ugn vid 200° utan folie ca 10 minuter eller tills vätskan i riset kokat in och kotletterna verkar genomstekta.
Servera direkt ur formen med den silade skyn och en grönsallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter i ugnen
Snabbare:
Använd snabbris och koka det i en kastrull ovanpå spisen. Bryn och efterstek under tiden kotletterna 3 - 4 minuter på varje sida. Krydda dem. Lägg upp riset på fat, lägg på kotletterna och lägg på fräst lök och paprika. Vispa ur stekpannan med litet vatten eller buljong. Sila skyn och bjud den till.
Annorlunda:
Bryn, efterstek och krydda kotletterna på vanligt sätt i en stekpanna på spisen. Koka riset. Gör en paprikaröra av finhackad paprika, finhackad gul lök och litet tomatpuré, som får fräsa tillsammans i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Servera röran och det kokta riset till kotletterna.
Eller bjud kotletterna med färdig tomatsås, typ spaghettisås, på burk som du låter sjuda upp och smaksätter med lök eller lökpulver.
Kom ihåg:
Låt alltid fettet på kotletterna vara kvar under stekningen. Snitta fettkanten på ett par ställen med vass kniv, så drar kotletterna inte ihop sig under stekningen. Skär sedan bort fettet på tallriken.
Oftast kan du steka kotletter utan att tillsätta något fett alls, men avpassa värmen så att kotletterna inte bränns.
Lök bör du bryna på ganska svag värme och låta den långsamt bli mjuk och brynt. Har du för kraftig värme bränns löken och får en bitter smak. Dessutom får du svarta flagor i den. Om du vill kan du smaksätta lök med en knivsudd socker. Det hjälper också till att göra löken brun snabbare.
Tips och idéer:
Kom ihåg att diska ur din stekpanna i varmt vatten med något milt diskmedel, när du använt den. Skölj väl i vatten och torka ur den. Fettrester som finns kvar i stekpannan kan annars härskna och ger då maten, som du steker nästa gång, en dålig smak.
Bryn alltid kött först och krydda sedan. Salt drar köttsaft ur köttet, det blir torrare och dessutom svårare att få jämnt och fint brynt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar