DAGENS RECEPT 13-10-08
KYCKLING MED SKINKSÅS
Kycklingdelar eller kycklinghalvor kan du servera med en väl smaksatt skinksås och ha antingen kokt ris eller pasta till. Verkligt god snabbmat som blir festligare med några rostade mandlar som strös över i sista minuten.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm salvia
Sås:
100 g rökt skinka
1 dl buljong
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 krm salvia
ev hackad, rostad mandel
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd
kycklingdelar.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och stycka kycklingen och dela den i två halvor, om du inte använder kycklingdelar. Bryn kycklingen väl runt om i matfett i en stekpanna. Krydda med salt, vitpeppar och salvia. Minska värmen, lägg lock på stekpannan och låt kycklingen eftersteka på svag värme ca 35 minuter eller tills den är genomstekt. Kycklingen behöver inte spädas.
Gör såsen under tiden. Klipp eller skär skinkan i tärningar och fräs upp den i en kastrull utan fett. Späd med buljong och låt koka upp. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och smaksätt med salvia. Såsen får inte koka mera. (Men idag, 2013, är crème fraîchen kokbar!)
Lägg upp kycklingen på en bädd av kokt pasta eller kokt ris. Häll såsen över eller servera den till kycklingen. Strö ev över litet hackad mandel.
Gott att servera med en fräsch grönsallad, gärna med skivade tomater och gurka.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att steka
Festligare:
Stek kycklinghalvorna efter bryningen på en bädd av smörfräst skivad svamp - blandsvamp eller champinjoner. Stek som i vårt recept och bjud såsen till.
Eller fyll den brynta kycklingen med leverpastej, utrörd med litet konjak eller sherry och litet grädde. Lägg halvorna i stekpannan på en bädd av smörfräst skivad lök. Pensla med litet soya och låt kycklingen steka på svag värme under lock ca 35 minuter. Ös den då och då med den sky som bildas i botten på stekpannan. Strö över salvia och gärna skinkstrimlor men uteslut såsen till kycklingen.
Annorlunda:
Du kan låta kycklingen eftersteka på en bädd av mycket fint skurna rotsaker och grönsaker, t ex selleri, morötter, purjolök och zucchini. Då måste du tillsätta litet vatten, ca 1 dl, annars kan de lätt bränna vid i pannan.
Kom ihåg:
Du behöver inte späda kycklingen med vätska bara du låter den eftersteka på svag värme under lock. Det är viktigt att du bryner kycklingen väl runt om först. Om kycklingen har hjärta, lever och muskelmage bipackat när du köper den sköljer du detta och låter det steka med vid sidan av kycklingen.
Om skinkan till såsen är mycket salt kan du späda buljongen med vatten, annars kan såsen bli för salt.
Tips och idéer:
Den här såsen kan du servera till både kött och grönsaker. Den ger en köttfärs i ugn ny, god smak, den passar bra till grillad, färdigköpt kyckling om du vill variera snabbt och lätt och den är härlig över t ex kokt broccoli, sparris eller blomkål.
Du kan smaksätta såsen med 3 - 4 hackade ansjovisfiléer i stället för med skinka. Det ger en pikant smak. Såsen kan då serveras också till fisk.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in kycklinghalvorna efter bryningen. Låt dem kallna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
KYCKLING MED SKINKSÅS
Kycklingdelar eller kycklinghalvor kan du servera med en väl smaksatt skinksås och ha antingen kokt ris eller pasta till. Verkligt god snabbmat som blir festligare med några rostade mandlar som strös över i sista minuten.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm salvia
Sås:
100 g rökt skinka
1 dl buljong
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 krm salvia
ev hackad, rostad mandel
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd
kycklingdelar.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och stycka kycklingen och dela den i två halvor, om du inte använder kycklingdelar. Bryn kycklingen väl runt om i matfett i en stekpanna. Krydda med salt, vitpeppar och salvia. Minska värmen, lägg lock på stekpannan och låt kycklingen eftersteka på svag värme ca 35 minuter eller tills den är genomstekt. Kycklingen behöver inte spädas.
Gör såsen under tiden. Klipp eller skär skinkan i tärningar och fräs upp den i en kastrull utan fett. Späd med buljong och låt koka upp. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och smaksätt med salvia. Såsen får inte koka mera. (Men idag, 2013, är crème fraîchen kokbar!)
Lägg upp kycklingen på en bädd av kokt pasta eller kokt ris. Häll såsen över eller servera den till kycklingen. Strö ev över litet hackad mandel.
Gott att servera med en fräsch grönsallad, gärna med skivade tomater och gurka.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att steka
Festligare:
Stek kycklinghalvorna efter bryningen på en bädd av smörfräst skivad svamp - blandsvamp eller champinjoner. Stek som i vårt recept och bjud såsen till.
Eller fyll den brynta kycklingen med leverpastej, utrörd med litet konjak eller sherry och litet grädde. Lägg halvorna i stekpannan på en bädd av smörfräst skivad lök. Pensla med litet soya och låt kycklingen steka på svag värme under lock ca 35 minuter. Ös den då och då med den sky som bildas i botten på stekpannan. Strö över salvia och gärna skinkstrimlor men uteslut såsen till kycklingen.
Annorlunda:
Du kan låta kycklingen eftersteka på en bädd av mycket fint skurna rotsaker och grönsaker, t ex selleri, morötter, purjolök och zucchini. Då måste du tillsätta litet vatten, ca 1 dl, annars kan de lätt bränna vid i pannan.
Kom ihåg:
Du behöver inte späda kycklingen med vätska bara du låter den eftersteka på svag värme under lock. Det är viktigt att du bryner kycklingen väl runt om först. Om kycklingen har hjärta, lever och muskelmage bipackat när du köper den sköljer du detta och låter det steka med vid sidan av kycklingen.
Om skinkan till såsen är mycket salt kan du späda buljongen med vatten, annars kan såsen bli för salt.
Tips och idéer:
Den här såsen kan du servera till både kött och grönsaker. Den ger en köttfärs i ugn ny, god smak, den passar bra till grillad, färdigköpt kyckling om du vill variera snabbt och lätt och den är härlig över t ex kokt broccoli, sparris eller blomkål.
Du kan smaksätta såsen med 3 - 4 hackade ansjovisfiléer i stället för med skinka. Det ger en pikant smak. Såsen kan då serveras också till fisk.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in kycklinghalvorna efter bryningen. Låt dem kallna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar