DAGENS RECEPT 13-10-05
GRÖNSALLAD MED ÄPPLE
Sprödstekta baconstrimlor ger fin krispighet åt den här salladen som dessutom får spännande smak av solrosfrön eller mandel. Du kan hetta upp dressingen och servera den varm till, om du vill pröva något nytt.
4 portioner
1 salladshuvud
2 smala purjolökar
2 äpplen
2 msk solrosfrön eller hackad mandel
4 skivor bacon
Dressing:
1 msk vinäger
1 msk senap
1 krm svartpeppar
1 msk vatten
1 msk matolja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.
Skölj salladen och låt den rinna av väl. Skölj och strimla purjolöken fint. Skölj äpplena men skala dem inte. Skär dem i mycket tunna klyftor.
Klipp baconet i strimlor och fräs upp dem i torr, het stekpanna. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen.
Varva salladsblad, purjolök och äppelklyftor i en salladsskål. Strö över solrosfrön eller mandel samt bacon. Stänk över dressingen eller servera den till.
Gott att servera med bröd eller som sallad till stekt kyckling, grillat kött eller köttfärsrätter.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan använda färska spenatblad någon gång i denna sallad. Men kom ihåg att spenat innehåller oxalsyra, som bildar en olöslig förening med kalcium i kroppen. Helst ska alltså spenaten förvällas och vattnet som den förvällts i bör du kasta bort. Drick gärna litet extra mjölk om du använder rå spenat.
Enklare:
Uteslut bacon i salladen. Råriv äpplena och blanda ned dem i dressingen. Häll den över. Det blir gott och saftigt. I stället för solrosfrön eller mandel kan du använda kummin eller fänkål.
Kom ihåg:
Om du vill ha mildare löksmak på salladen kan du förvälla purjolöken ett par minuter i lättsaltat vatten. Spola sedan av den i kallt vatten och låt den rinna av väl innan du blandar ned den.
Du kan använda vanlig gul eller röd lök till salladen i stället för purjolök. Eller du kan smaksätta dressingen med rikligt med klippt gräslök.
Använd syrliga äpplen till salladen. Har de tunt, fint skal behöver du inte skala dem. Har de grövre skal kan du skala dem.
Litet vatten i salladssåsen/dressingen gör den mindre kaloririk. Men skaka om den väl innan du blandar ned den i salladen.
Tips och idéer:
Några skivade champinjoner eller annan färsk svamp gör den här salladen mer matig.
Om vitkålen är mjäll och fin kan du strimla den och använda i vårt recept i stället för vanlig sallad.
Du kan strö rostade brödtärningar över salladen precis när den ska serveras.
GRÖNSALLAD MED ÄPPLE
Sprödstekta baconstrimlor ger fin krispighet åt den här salladen som dessutom får spännande smak av solrosfrön eller mandel. Du kan hetta upp dressingen och servera den varm till, om du vill pröva något nytt.
4 portioner
1 salladshuvud
2 smala purjolökar
2 äpplen
2 msk solrosfrön eller hackad mandel
4 skivor bacon
Dressing:
1 msk vinäger
1 msk senap
1 krm svartpeppar
1 msk vatten
1 msk matolja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.
Skölj salladen och låt den rinna av väl. Skölj och strimla purjolöken fint. Skölj äpplena men skala dem inte. Skär dem i mycket tunna klyftor.
Klipp baconet i strimlor och fräs upp dem i torr, het stekpanna. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen.
Varva salladsblad, purjolök och äppelklyftor i en salladsskål. Strö över solrosfrön eller mandel samt bacon. Stänk över dressingen eller servera den till.
Gott att servera med bröd eller som sallad till stekt kyckling, grillat kött eller köttfärsrätter.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan använda färska spenatblad någon gång i denna sallad. Men kom ihåg att spenat innehåller oxalsyra, som bildar en olöslig förening med kalcium i kroppen. Helst ska alltså spenaten förvällas och vattnet som den förvällts i bör du kasta bort. Drick gärna litet extra mjölk om du använder rå spenat.
Enklare:
Uteslut bacon i salladen. Råriv äpplena och blanda ned dem i dressingen. Häll den över. Det blir gott och saftigt. I stället för solrosfrön eller mandel kan du använda kummin eller fänkål.
Kom ihåg:
Om du vill ha mildare löksmak på salladen kan du förvälla purjolöken ett par minuter i lättsaltat vatten. Spola sedan av den i kallt vatten och låt den rinna av väl innan du blandar ned den.
Du kan använda vanlig gul eller röd lök till salladen i stället för purjolök. Eller du kan smaksätta dressingen med rikligt med klippt gräslök.
Använd syrliga äpplen till salladen. Har de tunt, fint skal behöver du inte skala dem. Har de grövre skal kan du skala dem.
Litet vatten i salladssåsen/dressingen gör den mindre kaloririk. Men skaka om den väl innan du blandar ned den i salladen.
Tips och idéer:
Några skivade champinjoner eller annan färsk svamp gör den här salladen mer matig.
Om vitkålen är mjäll och fin kan du strimla den och använda i vårt recept i stället för vanlig sallad.
Du kan strö rostade brödtärningar över salladen precis när den ska serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar