fredag 4 oktober 2013

Dagens recept: Bakad potatis på nytt sätt

DAGENS RECEPT 13-10-04

BAKAD POTATIS PÅ NYTT SÄTT

Potatis är en rejäl och pålitlig basvara i hushållet. God potatis är något som alla uppskattar, men oftast serverar vi den kokt. Den kan emellertid tillagas på många andra sätt utan att förlora i kulinariskt värde. Pröva våra förslag!

4 portioner

Ugnsbakad skivpotatis:
6 - 8 stora jämna potatisar
1 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
2 krm basilika, timjan eller dragon
2 msk smält smör eller margarin

Ugnsbakade potatisklyftor:
6 - 8 stora jämna potatisar
2 msk smält smör eller margarin
1 tsk salt
2 krossade vitlöksklyftor
2 dl krossade cornflakes

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Ugnsbakad skivpotatis:
Skala potatisen. Skölj och torka den och dela den mitt itu på längden. Skiva varje halva mycket tunt. Smörj en plåt eller ev ett ugnssäkert fat. Lägg samman potatisskivorna så att de håller ihop. Lägg dem på plåten eller fatet. Strö över salt och kryddor och stänk över litet smält matfett. Baka i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

Ugnsbakade potatisklyftor:
Skala potatisen, skölj den och skär den i stora klyftor. Rulla dem i det smälta matfettet. Krydda och rulla dem i de fint krossade flingorna. Lägg dem på smord plåt och baka i ugn vid 200° ca 45 minuter eller tills de fått fin färg och verkar mjuka och färdiga. Stänk då och då över litet av det smälta matfettet.

Gott att servera till rätter av kött, fisk eller kyckling. Trevlig bjudmat!

Ca 15 minuter att förbereda
30 - 45 minuter att ugnsbaka


Annorlunda:
Du kan smaksätta den ugnsbakade skivpotatisen med riven ost, paprikapulver, kummin eller senapspulver. Det ger fina nya smakkombinationer.

Du kan smaksätta de ugnsbakade potatisklyftorna med paprikapulver, löksalt eller lökpulver, gräslök eller persilja, dill eller körvel. Du kan också rulla dem i vetegroddar i stället för krossade cornflakes.

Snabbare:
Du kan förvälla potatisen först ett par minuter, så går ugnsbakningen snabbare. Förväll skivorna 2 - 3 minuter och klyftorna 4 - 6 minuter. Låt dem rinna av väl. I övrigt som i vårt recept. Bakningstiden i ugn blir då för skivorna ca 20 minuter, för klyftorna ca 30 minuter. Öka ugnsvärmen till 225°.

Kom ihåg:
Potatis är både god och nyttig och vi borde faktiskt äta mer av den billiga, bra varan. Den ger oss inte bara C-vitamin utan också flera mineralämnen och spårämnen - bl a kalium, kalcium, natrium, järn, magnesium och fosfor.

I handeln saluförs tre olika kvalitetsklasser av potatis och förpackningarna är märkta ordentligt så att du ser vad du köper.

Extra prima = högsta kvalitet.
Prima = bra kvalitet.
Ordinär = medelgod kvalitet.

Potatis - liksom alla grönsaker och rotfrukter - är känslig för varmhållning. Undvik därför att hålla kokt potatis varm, då förstörs C-vitaminet och dessutom blir smaken sämre.

Tips och idéer:
I början på hösten innehåller potatis mer vatten och mindre stärkelse. Den är därför inte så lämplig att använda till potatismos eller kroppkakor och liknande.

Att ugnsbaka potatis med skal är det enklaste sättet att tillaga potatis på. Borsta skalen väl rena och lägg potatisen direkt på långpanna eller ugnssäkert fat. Stick med en gaffel i potatisen på ett par ställen. Baka i ugn vid 225° ca 50 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar