söndag 13 oktober 2013

Dagens recept: Himmel och Jord

DAGENS RECEPT 13-10-12

HIMMEL OCH JORD

Himmel och Jord är det poetiska namnet på den här bekväma och goda rätten. Potatisen i den får representera jorden och äpplena är himlens symbol. Lättlagad och billig är den och mycket omtyckt.

4 portioner

6 medelstora potatisar
4 medelstora syrliga äpplen
½ tsk salt
½ tsk malda nejlikor
1 krm vit- eller svartpeppar
1 msk smör eller margarin

4 - 6 skivor bacon
ev hackad persilja

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skala och skölj potatisen. Dela den i stora klyftor. Skölj äpplena - skala dem om de har tjockt skal. Skär dem i klyftor.

Förväll äpplen och potatis var för sig i litet vatten. Potatisen bör få koka ca 10 minuter, äpplena ca 5 minuter. Låt potatis och äpplen rinna av väl.

Smörj ett ugnssäkert fat eller en form. Lägg äppelklyftor och potatis varvvis i formen med litet salt, nejlikor och peppar. Klicka litet matfett mellan lagren. Baka i ugn vid 200° ca 10 minuter. Lägg då över baconskivorna. Baka ytterligare ca 10 minuter på översta falsen. Öka värmen till 225° så att baconet blir knaprigt. Strö ev över litet persilja och servera direkt ur formen.

Gott att servera som lunch- eller kvällsrätt med bara en grönsallad.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnsbaka


Annorlunda:
Mosa äpplen och potatis. Smaksätt med salt, nejlikor och peppar. Lägg moset i en form och täck med baconskivor. Baka i ugn vid 200° ca 20 minuter eller tills baconet verkar sprött och knaprigt. Servera genast.

Billigare:
Uteslut baconet och laga rätten enbart på potatis och äpplen. Du kan också tillsätta litet rårivet rotselleri eller 1 - 2 rårivna palsternackor. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan använda rökt sidfläsk eller vanligt stekfläsk till denna rätt. Grädda den då färdig i ugnen. Stek fläsket för sig och lägg det över den färdiga rätten. Servera.

Om du använder sidfläsk (stekfläsk) eller rökt fläsk måste du klippa bort svålen. Vill du ha fläsket mjukstekt bör du lägga det i kall stekpanna. Vill du ha det knaprigt ska du lägga det i torr, varm panna. Sätt aldrig till något extra matfett när du steker bacon eller fläsk.

Tips och idéer:
Om du har skalat och ansat mycket rotsaker, t ex potatis, morötter eller kålrötter, blir fingrarna gärna mörka. Gnid dem med ½ citron eller litet ättika på en bomullstuss, så försvinner det mörka.

Du kan lägga tunna skivor falukorv över potatis och äpplen i stället för bacon. Baka i ugn som i vårt recept.

Frys in:
Du kan frysa in den här rätten i formen som du bakar den i. Lägg inte på baconskivorna. Stek dem i stället när du tinar och hettar upp rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar