DAGENS RECEPT 13-10-14
HONUNGSBAKADE PÄRON
Nu när det finns gott om päron är det trevligt att kunna variera dem. Pröva att baka dem i ugn med honung och citron, lättgjort och gott. Baka päronen delade. Kall glass eller vispad grädde är gott till.
4 portioner
4 stora, mogna päron
1 msk smör eller margarin
4 msk pressad citronsaft
4 msk honung
flisad mandel
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj päronen men skala dem bara om de har mycket hårt och träigt skal. Dela dem mitt itu och ta bort kärnhuset. Lägg päronhalvorna på ett smort, ugnssäkert fat med den skurna sidan upp. Stänk över citronsaft, ringla över honung och strö över mandel.
Baka i ugn vid 225° ca 35 minuter eller tills päronen verkar mjuka och har fått litet färg. Servera dem varma, gärna med vispad grädde eller glass.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnsbaka
Snabbare:
Använd konserverade päron i stället. Låt dem rinna av väl. Lägg dem på fat och pressa över citronsaft. Ringla över honung men minska den till 2 msk eftersom päronen redan är sötade. Baka i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills päronen är glaserade och genomvarma.
Annorlunda:
Bred över en toscasmet i stället. Förbered päronen som i vårt recept men skala dem och lägg dem med den kupiga sidan uppåt. Uteslut honungen. Pensla päronen med litet smält smör eller margarin och baka dem i ugn vid 225° ca 15 minuter. Gör under tiden en toscasmet: Blanda i en tjockbottnad kastrull 1 dl flisad mandel, 3/4 dl socker, 1½ msk vetemjöl, 3 msk smör eller margarin och 1½ msk kall mjölk. Låt blandningen sjuda upp under omrörning. Häll den över päronen och låt dem glaseras i ugnen ca 15 minuter tills ytan blivit "knäckig" och fått fin färg och päronen är mjuka.
Kom ihåg:
Du kan välja vilken päronsort du vill till denna rätt, men päronen måste vara mogna. Då först kommer den fina, aromatiska smaken fram. Greve Moltke, Williams, Esperens Herrepäron eller Herzogin Elsa är några sorter som är särskilt bra.
Du kan få en annorlunda och frisk smak genom att dofta litet mald ingefära över päronen innan du glaserar dem med honung. Uteslut då citronsaften.
Du kan fylla päronhalvorna med mandelmassa utrörd med litet citron- eller apelsinsaft och baka dem som i vårt recept. Uteslut då honungen.
Tips och idéer:
Doppa skeden i hett vatten så går det lättare för honungen att rinna av, när du ska ringla den över frukten.
Pressa citronsaft ur en hel citron genom att först sticka den med en gaffel på ett par ställen. Pressa sedan ur den mängd saft du behöver genom att krama citronen. Du kan sedan använda skalet att riva vid något annat tillfälle.
HONUNGSBAKADE PÄRON
Nu när det finns gott om päron är det trevligt att kunna variera dem. Pröva att baka dem i ugn med honung och citron, lättgjort och gott. Baka päronen delade. Kall glass eller vispad grädde är gott till.
4 portioner
4 stora, mogna päron
1 msk smör eller margarin
4 msk pressad citronsaft
4 msk honung
flisad mandel
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj päronen men skala dem bara om de har mycket hårt och träigt skal. Dela dem mitt itu och ta bort kärnhuset. Lägg päronhalvorna på ett smort, ugnssäkert fat med den skurna sidan upp. Stänk över citronsaft, ringla över honung och strö över mandel.
Baka i ugn vid 225° ca 35 minuter eller tills päronen verkar mjuka och har fått litet färg. Servera dem varma, gärna med vispad grädde eller glass.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnsbaka
Snabbare:
Använd konserverade päron i stället. Låt dem rinna av väl. Lägg dem på fat och pressa över citronsaft. Ringla över honung men minska den till 2 msk eftersom päronen redan är sötade. Baka i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills päronen är glaserade och genomvarma.
Annorlunda:
Bred över en toscasmet i stället. Förbered päronen som i vårt recept men skala dem och lägg dem med den kupiga sidan uppåt. Uteslut honungen. Pensla päronen med litet smält smör eller margarin och baka dem i ugn vid 225° ca 15 minuter. Gör under tiden en toscasmet: Blanda i en tjockbottnad kastrull 1 dl flisad mandel, 3/4 dl socker, 1½ msk vetemjöl, 3 msk smör eller margarin och 1½ msk kall mjölk. Låt blandningen sjuda upp under omrörning. Häll den över päronen och låt dem glaseras i ugnen ca 15 minuter tills ytan blivit "knäckig" och fått fin färg och päronen är mjuka.
Kom ihåg:
Du kan välja vilken päronsort du vill till denna rätt, men päronen måste vara mogna. Då först kommer den fina, aromatiska smaken fram. Greve Moltke, Williams, Esperens Herrepäron eller Herzogin Elsa är några sorter som är särskilt bra.
Du kan få en annorlunda och frisk smak genom att dofta litet mald ingefära över päronen innan du glaserar dem med honung. Uteslut då citronsaften.
Du kan fylla päronhalvorna med mandelmassa utrörd med litet citron- eller apelsinsaft och baka dem som i vårt recept. Uteslut då honungen.
Tips och idéer:
Doppa skeden i hett vatten så går det lättare för honungen att rinna av, när du ska ringla den över frukten.
Pressa citronsaft ur en hel citron genom att först sticka den med en gaffel på ett par ställen. Pressa sedan ur den mängd saft du behöver genom att krama citronen. Du kan sedan använda skalet att riva vid något annat tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar